Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Επιφυλάξεις για αλλαγές στις δημοτικές









Επιβεβαίωσε χθες ο κ. Γιάννης Μιχελάκης το ρεπορτάζ της «Κ» ότι πρόθεση της Ν.Δ. είναι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στις δημοτικές εκλογές και να μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ανεξαρτήτως αν αυτοί πρόσκεινται στον δήμαρχο της επιλογής τους. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε συγκεκριμένα ότι «είναι σκέψεις του πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων, με απλή αναλογική. Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους, οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».
Οπως εγράφη και χθες, πρόθεση του Μαξίμου είναι η δυνατότητα εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή -αν συγκεντρώσει το 42%-, ενώ υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω σύστημα εφαρμόζεται με επιτυχία σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., δεδομένου ότι ενισχύει την αποσύνδεση των δήμων από τα κόμματα. Ωστόσο, χθες προσέκρουσε όχι μόνον στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ -κατήγγειλε «εκλογομαγειρέματα» και ζήτησε απλή αναλογική-, αλλά ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διεμήνυσε ότι άνευ της δικής του συναίνεσης δεν θα γίνει καμία αλλαγή. Πέραν, πάντως, της τεχνικής δυσκολίας ότι μια ενιαία λίστα δημοτικών συμβούλων θα έπρεπε να συμπεριλάβει στους μεγάλους δήμους ακόμη και 300 ονόματα, το βασικότερο πρόβλημα του εν λόγω συστήματος, όπως το εξήγησαν στην «Κ» αρκετοί εκλογολόγοι, είναι ότι θα μπορούσε να ευνοήσει τη λεγόμενη «στρατευμένη» ψήφο. Με απλά λόγια, δηλαδή, κόμματα όπως το ΚΚΕ ή η Χ.Α. να μοιράζουν στους ψηφοφόρους τους λίστες με τους υποψηφίους που θα επιθυμούσαν να στηρίξουν την πρώτη Κυριακή, κατορθώνοντας εντέλει να εκλέξουν στα δημοτικά συμβούλια πολλαπλάσιους συμβούλους της πραγματικής τους δύναμης. Ενδεχόμενο όχι απίθανο, αν αναλογιστεί κανείς ότι π.χ. το 2010 στον Δήμο της Αθήνας η παράταξη Καμίνη με 28% εξέλεξε πρώτη δημοτική σύμβουλο την κ. Αννα Φιλίνη με μόλις 3.850 σταυρούς, ενώ ο κ. Μιχαλολιάκος με 5,3% έλαβε 10.222 ψήφους! Σε μια ακραία περίπτωση, δηλαδή, με το νέο σύστημα τα μικρά κόμματα που θα «κατέβαζαν» λίστες θα μπορούσαν να αποσπάσουν ακόμη την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων και π.χ οι «γαλάζιοι» εκλεγέντες δήμαρχοι να μειοψηφούν λόγω πολυδιάσπασης των δυνάμεών τους σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων.
Σχολιάζοντας τα ενδεχόμενα αυτά στελέχη του Μαξίμου διευκρίνισαν ότι θα υπάρξουν προβλέψεις ενίσχυσης των δημοτικών παρατάξεων που θα πλειοψηφίσουν (δηλαδή ότι δεν θα εκλέγονται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι από την πρώτη Κυριακή), ενώ έναντι των επιφυλάξεων του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν ότι το τελικό σχέδιο θα τύχει εξαντλητικού διαλόγου και ότι τίποτα δεν θα γίνει χωρίς την προέγκριση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.                                                                                                          Του Κωνσταντινου Ζουλα   (Kαθημερινή    4/9/13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.