Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ευ. Μεϊμαράκης: Ριζική πάταξη των φαινομένων της βίας

Τα φαινόμενα βίας πρέπει να παταχθούν άμεσα και ριζικά γιατί αυτή η βία φέρνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Δολοφονία Λαμπράκη: Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά», που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Προαναγγέλει μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών «Η βία δεν έχει μόνο μια μορφή. Οι προπηλακισμοί, οι προσπάθειες φίμωσης των εκπροσώπων του λαού, ακόμη και οι επιθέσεις, φραστικές και μη, κατά του Κοινοβουλίου, είναι διάφορες μορφές της», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Αφού καταδίκασε τη βία «από όπου και αν προέρχεται και σε όποιους και αν απευθύνεται», παρατήρησε πως τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, «κάποιοι επιδίωξαν να την χρεώσουν σε μία συγκεκριμένη παράταξη, αδιαφορώντας για τις τότε συνθήκες και μη έχοντας όλα τα επαρκή στοιχεία. Και ωφελήθηκαν ίσως και κάποιοι από τις εξελίξεις και την πορεία αυτής».
Η εξέταση της ταραγμένης περιόδου της δεκαετίας του ‘60 θα πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, να γίνει υπό το πρίσμα των συνολικών εξελίξεων και των συγκυριών της εποχής και να γίνει αφορμή συνειδητοποίησης πως η βία «δεν ξεκίνησε από καθαυτό το γεγονός της δολοφονίας, ούτε σταμάτησε σε αυτό» αλλά υπήρξε «βία που στη συγκεκριμένη περίπτωση γέννησε άλλη βία, όπως ήταν στη χούντα των συνταγματαρχών».
Και συνέχισε: «Βία που όλοι οφείλουμε εμπράκτως να καταδικάζουμε από όπου κι αν προέρχεται και προς οποιαδήποτε πλευρά και αν κατευθύνεται, είτε προς τους εκπροσώπους του λαού, είτε προς το λαό τον ίδιο. Βία που δυστυχώς δεν προέρχεται μόνο από συγκεκριμένους χώρους που κινούνται στα άκρα. Βία που ορισμένοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, αγνοώντας προφανώς πως η βία επιστρέφει πάντα σε αυτούς που την ασκούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.