Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ξεσκονίζει τα ληξιαρχεία της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Παπαδάκου Γιάννα
Αρχίζει έρευνα σε βάθος για εμπορία ανθρώπων, αρπαγές ανηλίκων και παράνομες υιοθεσίες
Ξεσκονίζει τα ληξιαρχεία της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου



Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη, στην υπόθεση της έκδοσης πιστοποιητικών γέννησης και καταχώρησης προσώπων από τα Ληξιαρχεία της χώρας, εκδηλώθηκε σήμερα, Τρίτη, με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας.
Η εισαγγελέας, με κατεπείγουσα εντολή, διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, από όλες τις εισαγγελίες της χώρας, με σκοπό να ελεγχθούν όσες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών, έχουν συνταχθεί με βάση υπεύθυνες δηλώσεις, από 1ης Ιανουαρίου 2008.
Διατάσσει επίσης να ερευνηθεί - σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις - αν αυτές είναι αληθινές, και αν όχι, οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να ενεργήσουν τα νόμιμα, ανακοινώνοντας, ταυτοχρόνως, τα αποτελέσματα και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
«Από τα δημοσιεύματα του Τύπου», τονίζει στην παραγγελία της η εισαγγελέας, «προκύπτει ότι η υπόθεση που αφορά την ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης, με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα, και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Τούτο οφείλεται πιθανώς στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης, να καταχωρούνται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις», εκτιμά η κυρία Κουτζαμάνη.
«Θα ήταν χρήσιμο», προσθέτει η εισαγγελέας, απευθυνόμενη στους προϊσταμένους όλων των Εισαγγελιών της χώρας, «να ερευνήσετε σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τους, με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, αν έχουν γίνει αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323 του Ποινικού Κώδικα), αρπαγή  ανηλίκων (άρθρο 324 του Π.Κ.), παράνομες υιοθεσίες ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συγκεκριμένες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων».
Ζητεί, τέλος, να διενεργηθεί επείγουσα έκτακτη επιθεώρηση των ληξιαρχικών βιβλίων γεννήσεων όλων των ληξιαρχείων για πράξεις που καταχωρήθηκαν με υπεύθυνες δηλώσεις για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο του 2008 έως και σήμερα. (ΤΟ ΒΗΜΑ on line 22/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.