Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Την Κυριακή η ψηφοφορία - Τι προβλέπει το άρθρο 142 για την πρόταση δυσπιστίας

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής προσδιορίστηκε να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.




Οπως ορίζεται ειδικότερα από το άρθρο 142, η πρόταση για να γίνει δεκτή θα πρέπει να υποστηριχθεί «από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών». Με άλλα λόγια, θα πρέπει να την υποστηρίξουν 151 βουλευτές.Αυτό σημαίνει ότι στους 72 του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προστεθούν όλοι οι υπόλοιποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι 11 ανεξάρτητοι, αλλά και να υπάρξουν πέντε «διαρροές» από την κυβερνώσα πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν μαζί 155 (127 και 28 αντιστοίχως) βουλευτές.
Η συζήτηση αρχίζει σήμερα το μεσημέρι και ανοίγει με τις ομιλίες δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –πιθανώς οι κ. Γ. Δραγασάκης και Ν. Βούτσης– που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας. Οπως ανακοινώθηκε θα υπάρξει ευχέρεια χρόνου έως τις 10 μ.μ. απόψε, προκειμένου να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών όσοι βουλευτές το επιθυμούν.
Αυτή η «ελαστικότητα» στον χρόνο έχει στόχο, όπως σημειώθηκε, να δοθεί στους βουλευτές της επαρχίας που ήδη είχαν από χθες αναχωρήσει για τις εκλογικές τους περιφέρειες να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Αρθρo 142: Πρόταση δυσπιστίας
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.   (Kαθημερινή 7/11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.