Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΑ... οπως "κανάλι 15"...





Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου, η ΕΡΑ εξέπεμψε σήμα για τελευταία φορά, μετά την είσοδο των ΜΑΤ και του αρμόδιου εισαγγελέα, προκειμένου να καταγράψουν τα μηχανήματα εντός του Ραδιομεγάρου και να...
σταματήσουν όλες τις απεργιακές εκπομπές των εργαζομένων, οι οποίοι από την 11/6 λειτουργούσαν μόνοι τους τα προγράμματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι δυνάμεις συνέλαβαν 4 εργαζόμενους της ΕΡΤ, τους οποίος άφησαν ελεύθερους λίγες ώρες μετά την είσοδο στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής.
Ένα περιστατικό, που θυμίζει την περίπτωση του θρυλικού Καναλιού 15 στους 105 FM, σημαία του αγώνα εναντίον του κρατικού μονοπωλίου και της ελεύθερης ραδιοφωνίας, ιδιοκτησίας του αείμνηστου Ρούσσου Κούνδουρου.
Την 30η Μαρτίου του 1986, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη εκπομπή του ραδιοσταθμού, στο σπίτι του (επίσης αείμνηστου) Αλέξανδρου Γιώτη, εισβάλλουν στον χώρο όπου ήταν εγκατεστημένα τα μηχανήματα, αστυνομικές δυνάμεις υπό την συνοδεία εισαγγελέα. Από τον αέρα των 105 FM, ακούγονταν οι ασύρματοι της αστυνομίας, ενώ ο ίδιος ο Αλέξανδρος Γιώτης την ώρα των γεγονότων, είπε την ιστορική ατάκα "εκπομπή δεν γίνεται, χωρίς τον Αρκουδέα". Στο στούντιο, εκείνη την ώρα, βρίσκονταν άλλα 10 άτομα, μεταξύ αυτών ο Γιάννης Τζαννετάκος, η Μπήλιω Τσουκαλά και ο συνταγματολόγος Φαίδων Βεγλέρης. Από την επιχείρηση έγιναν συνολικά 17 συλλήψεις, με τους κατηγορούμενους να αθωώνονται δύο χρόνια αργότερα.
Παρόλα αυτά, το Κανάλι 15 συνέχισε τις εκπομπές του, με το μήνυμα του Ρούσσου Κούνδουρου από μικροφώνου, να είναι σαφές: "Θα συνεχίσουμε. Απλώς θα συνεχίσουμε. Παρά την όποια αντίδραση, θα συνεχίσουμε. Σήμερα, αύριο, δεν έχει σημασία. Θα ανακοινωθεί από τον Τύπο η συνέχεια. Προς το παρόν μείνατε στην ακρόασή σας".

Γιώργος Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.