Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τα ψέμματα των αριθμών που κρύβουν τα χάλια της χώρας


Παραπολιτική

(...)Η ανεργία είναι στο 27,3% και – το κυριότερο - δεν βλέπω καμία πιθανή πηγή θέσεων εργασίας. Η φοβερή βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας δεν προήλθε από την αύξηση των εξαγωγών, όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά από τη μείωση των εισαγωγών κατά 32% (!) ως προς τη συνολική τους τιμή και κατά 44% σε όγκο (!!!), σε σχέση με το 2007.
Αντιθέτως, οι εξαγωγές μας έμειναν στάσιμες σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ενώ αν μετρήσουμε τον όγκο τους και όχι την πληθωρισμένη αξία, τότε μειώθηκαν κατά 13% (!). Πουθενά αλλού δεν συνέβη κάτι παρόμοιο. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε, όπου η συνολική αξία των αγροτικών της εξαγωγών δεν αυξήθηκε καθόλου μεταξύ 2005 και 2012 (!).
Η Ελλάδα είναι επίσης η μοναδική χώρα της κρίσης, στην οποία η κερδοφορία, αλλά και η απασχόληση, στον κλάδο των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών μειώθηκε, σε σχέση με το 2006, συγκριτικά με τον κλάδο των μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Με άλλα λόγια, όπως και πριν την κρίση, στην Ελλάδα συμφέρει περισσότερο σήμερα να έχεις καφετέρια, παρά εξαγωγική επιχείρηση, κάτι που ήταν άλλωστε και η βασική αιτία που οδηγηθήκαμε στην καταστροφή. Γι’ αυτό ίσως το 90% των νέων εταιρειών που δημιουργήθηκαν το 2012 ήταν σουβλατζίδικα και καφετέριες.
Στην Ελλάδα είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους εργασίας στην Ευρώπη, αλλά αυτή η μείωση δεν πέρασε στην τιμή των εξαγωγικών μας προϊόντων, τα οποία παραμένουν μη ανταγωνιστικά και πανάκριβα. Επίσης, η εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγικότητας οφείλεται κυρίως στη μείωση της απασχόλησης και όχι στην αύξηση της παραγωγής, συμπεραίνουν όλες οι εκθέσεις της Κομισιόν. Με λίγα λόγια, το μοντέλο που μας οδήγησε στην καταστροφή δεν έχει αλλάξει, απλώς αναπαράγεται συρρικνωμένο και φτωχότερο.

Πόσο φτωχότερο; Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην Ελλάδα σήμερα είναι 3.600.000, ενώ οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και ο μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 4.700.000! Από αυτά τα 3.6 εκατομμύρια που εργάζονται, οι μισοί ακριβώς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που είτε δεν βγάζουν τίποτε, είτε φοροαποφεύγουν και επιχειρήσεις που επίσης είτε δεν βγάζουν τίποτα, είτε φοροδιαφεύγουν. Από το μόλις 1,8 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που έχει απομείνει, τα 2/3 πληρώνονται με καθυστέρηση. Με άλλα λόγια, αγαπητοί μου, όλη η χώρα στηρίζεται σε αυτούς τους 700.000 μισθωτούς που πληρώνονται στην ώρα τους και έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται κατακόρυφα. Ε, πόσο πια ν’ αντέξουν; Τι οικονομία να λειτουργήσει με αυτούς τους όρους.(...)

Πικρές αλήθειες που οι περισσότεροι κάνουν ότι δεν γνωρίζουν εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.