Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Περούκα-GPS δείχνει το δρόμο σε όποιον τη φοράει

Η Sony δημιούργησε μία «έξυπνη περούκα» που λειτουργεί ως GPS και παρέχει οδηγίες κατεύθυνσης σε όποιον τη φοράει μέσω ασύρματης σύνδεσης με έναν υπολογιστή.
(Πηγή: AFP / HIROAKI TOBITA / SONY CSL) (Πηγή: AFP / HIROAKI TOBITA / SONY CSL) Ο υπολογιστής δίνει οδηγίες από απόσταση, αναγνωρίζοντας την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χρήστης της περούκας σε σχέση με τον προορισμό στον οποίο θέλει να πάει χάρη σε μια ενσωματωμένη συσκευή GPS.
Η περούκα, την οποία η Sony έχει ονομάσει SmartWig, διαθέτει σε διάφορα σημεία του κεφαλιού βομβητές, οι οποίοι ενεργοποιούνται εκ περιτροπής βάσει της κατεύθυνσης που θα πρέπει να ακολουθήσει το πρόσωπο που την φοράει.
Το SmartWig, σύμφωνα με τους εμπνευστές του Χιροάκι Τομπίτα και Τακούγια Κούζι, εκτός από τη χρήση του ως GPS, μπορεί να συγκεντρώσει και άλλου είδους πληροφορίες, όπως την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ μπορεί να φορεθεί και πάνω από τα φυσικά μαλλιά του χρήστη. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τα τυφλά άτομα να περιηγηθούν στους δρόμους, ενώ μία άλλη εκδοχή της περούκας φέρει αισθητήρες ή μία μικρή βιντεοκάμερα και καταγράφει ήχους και εικόνες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας απομακρυσμένος χρήστης και να στείλει εντολές δόνησης μέσω ενός δικτύου, καθοδηγώντας τον χρήστης της περούκας στην επιθυμητή κατεύθυνση.
Η Sony έχει καταθέσει ήδη αίτημα κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ για την «έξυπνη περούκα», αν και προς το παρόν δεν σκέφτεται ακόμη να την κυκλοφορήσει στην αγορά.   (enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.