Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ομπάμα: «Γίγαντας της ιστορίας ο Νέλσον Μαντέλα»

Ομπάμα: «Γίγαντας της ιστορίας ο Νέλσον Μαντέλα»
«Γίγαντα της ιστορίας» χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στην μνημόσυνη τελετή για τον εκλιπόντα ηγέτη που γίνεται σε στάδιο του Σοβέντο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, υπό βροχή και παρουσία πλήθους πολιτών και 90 αρχηγών κρατών.
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Ομπάμα έσφιξε το χέρι του Ραούλ Κάστρο και είπε για τον «γίγαντα της ιστορίας» Μαντέλα:
«Ο αγώνας του ήταν ο αγώνας σας, ο θρίαμβός του, ο θρίαμβός σας…η ελευθερία και η δημοκρατία είναι η κληρονομιά του. Ήταν ο τελευταίος μεγάλος ελευθερωτής του 20ου αιώνα και ένας άνθρωπος που έζησε μια ζωή όμοια με κανενός άλλου»
Ο Ομπάμα είπε ότι πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο δηλώνουν αλληλέγγυοι με τον αγώνα του Μαντέλα για ελευθερία «αλλά δεν ανέχονται την διαφωνία από τον λαό τους» και πρόσθεσε:

«Δεν θα ξαναδούμε ποτέ άλλον σαν τον Νέλσον Μαντέλα. Αλλά επιτρέψτε μου να πω στο λαό της Αφρικής και στους νέους σε όλο τον κόσμο, ότι μπορείτε να κάνετε δικό σας το έργο της ζωής του».
Ο «Μαντίμπα» όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, δεν υιοθέτησε το στυλ του προτύπου. Μοιραζόταν τις αμφιβολίες του, τους φόβους και τους λάθους υπολογισμούς του. Ήταν γιος, σύζυγος, πατέρας και φίλος…κέρδισε την θέση του στην ζωή μέσα από αγώνα και πίστη, τόνισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε:
«Ο Μαντέλα έμαθε την γλώσσα και τα έθιμα αυτών που τον καταπίεζαν για να τους περάσει το μήνυμα ότι η δικής τους ελευθερία μια μέρα θα εξαρτιόνταν από την δική του».
Νωρίτερα, τα εγγόνια του Μαντέλα, τον περιέγραψαν ως «ένα μεγάλο δέντρο που έπεσε», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τον χαρακτήρισε έναν από τους σπουδαιότερους ηγέτες παγκοσμίως, που έδινε το καλό παράδειγμα στους άλλους μέσα από τις δικές του πράξεις.
«Ο Μαντέλα μισούσε το μίσος. Όχι τους ανθρώπους. Επέδειξε μια απίστευτη δύναμη συγχώρεσης. Ένα μοναδικό δώρο» είπε ο γγ του ΟΗΕ.
Εκτός από τον Ομπάμα και τον Μπαν Κι Μουν, στην τελετή δίνουν το παρών μεταξύ άλλων η Χίλαρι Κλίντον, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ και πολλοί άλλοι.                                                                                                                ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.