Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση Απ. Κακλαμάνη για τα χρήματα που έφυγαν στο εξωτερικό...



Τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καλεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, να απαντήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται ο έλεγχος για 22.000 φορολογούμενους που μετέφεραν τεράστια εμβάσματα στο εξωτερικό από το...
2008 έως το 2011, καθώς, επίσης, για τους περιλαμβανόμενους στη «λίστα Λαγκάρντ» ή άλλους φορολογούμενους μεγάλης κλίμακας, που φέρονται να μετέφεραν μεγάλα ποσά για αγορές ακινήτων στο Λονδίνο ή σε τράπεζες στο Λιχτενστάιν και άλλους φορολογικούς «παραδείσους».

Ο κ. Κακλαμάνης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, με αφορμή το σχέδιο του προϋπολογισμού 2014 το οποίο, όπως αναφέρει, χαρακτηρίζεται από μέτρα υπερφορολόγησης που «απειλούν, ως συνήθως, τους συνεπείς, πλην αδύναμους, ήδη, φορολογούμενους».

Επίσης, διερωτάται μήπως υπάρχουν «εγγενείς δυσκολίες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις» επικαλούμενος την Ομοσπονδία προσωπικού των ΔΟΥ, η οποία φέρεται να καταγγέλλει ότι ελάχιστοι υπάλληλοι ασχολούνται με το έργο αυτό -παρότι πρόκειται για προφανή και τεράστια φοροδιαφυγή πολλών δισ.- ενώ και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου στερείται επαρκούς αριθμού υπαλλήλων κατάλληλων να διεκπεραιώσουν το τόσο σημαντικό αυτό έργο, όπως επισημαίνει ο κ. Κακλαμάνης.

Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους λογαριασμούς της ΧΑ και των βουλευτών της

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν προκύπτουν στοιχεία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή άλλου είδους οικονομικά αδικήματα

Με δικαστική εντολή ξεκινούν έλεγχοι στα οικονομικά όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε βάθος δεκαετίας.

                                                   (τού Κ.Μητρόπουλου)
Οι «Ράμπο» του Σώματος Δίωξης θα «ξεσκονίσουν» τα πόθεν έσχες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αλλά δεν θα περιοριστούν σε αυτό. Θα περάσουν «από κόσκινο» τα έσοδα και τα έξοδα της ΧΑ σε βάθος 10ετίας.

Τους ελέγχους θα διενεργήσουν ειδικοί επιθεωρητές της Υπηρεσίας Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΔΟΕ θα ξεκινήσει έρευνες άμεσα.

Το αίτημα των ανακριτών προς το ΣΔΟΕ αφορά και τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος πέραν των πόθεν έσχες των βουλευτών. Τον έλεγχο παρήγγειλαν οι ανακριτές Σπύρος Γεωργουλέας και Χρήστος Παπακώστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ως τώρα εφόδους των Αρχών σε γραφεία της Χρυσής Αυγής, συλλέγεται πλούσιο υλικό για χρηματικές συναλλαγές της οργάνωσης ή επιφανών στελεχών της από τη Δικαιοσύνη.

Έμπειρα στελέχη των υπηρεσιών εκτιμούν πως το βάρος των ερευνών θα πέσει στους «τροφοδότες λογαριασμούς», για να αποδειχθεί εάν διακινείτο «βρώμικο χρήμα» από παράνομες δραστηριότητες του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και να ελεγχθεί η νομιμότητα και ο σκοπός των δράσεων της Χρυσής Αυγής στις οποίες κατέληγαν (πχ τρομοκρατία, τάγματα εφόδου κλπ)

Κατάσχεση περιουσίας των καταδικασθέντων !

Της Ιωάννας Μάνδρου
Παραμένουν έγκλειστοι Άκης Τσοχατζόπουλος, Β. Σταμάτη και Αρ. Τσοχατζοπούλου - Κατάσχεση περιουσίας των καταδικασθέντων

Στην φυλακή θα παραμείνουν ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και πέντε συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους. Είκοσι χρόνια η ποινή για τον πρώην υπουργό. «Ελευθερώστε τη σύζυγο και την κόρη μου» ζήτησε ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι ήδη προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, Άκης Τσοχατζόπουλος, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γεώργιος Σαχπατζίδης, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος και Αρετή Τσοχατζοπούλου θα παραμείνουν στη φυλακή μετά τις ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν νωρίτερα. Ο μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενος, Αστέριος Οικονομίδης, θα αφεθεί ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Αναστολή δόθηκε επίσης και στον μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα. Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που ήταν ήδη προσωρινά ελεύθεροι το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Να σημειωθεί ότι στην πρόταση επί των αναστολών ζητήθηκε να αφεθεί ελεύθερη η Αρετή Τσοχατζοπούλου τονίζοντας ότι πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά και ότι η μητέρα της Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου είναι σοβαρά άρρωστη και δεν μπορεί να τα φροντίζει. Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Ποινές κάθειρξης από έξι έως και είκοσι ετών επέβαλε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, που διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την πρόταση των εισαγγελέων μόνο για την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου επιβάλλοντάς της μεγαλύτερη ποινή, οι ποινές έχουν ως εξής:
Άκης Τσοχατζόπουλος – Κάθειρξη 20 ετών
Αστέριος Οικονομίδης – Κάθειρξη 12 ετών
Ευφροσύνη Λαμπροπούλου – Κάθειρξη 13 ετών
Νίκος Ζήγρας – Κάθειρξη 6 ετών. Είναι ο μοναδικός κατηγορημένος στον οποίο αναγνώρισε το δικαστήριο ελαφρυντικό, συγκεκριμένα αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας
Γιώργος Σαχπατζίδης – Κάθειρξη 13 ετών
Αρετή Τσοχατζοπούλου – Κάθειρξη 12 ετών. Με εισαγγελική πρόταση για 10ετη κάθειρξη
Βίκη Σταμάτη – Κάθειρξη 12 ετών
Γιάννης Σμπώκος – Κάθειρξη 16 ετών
Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα – Κάθειρξη 10 ετών
Γιώργος Κωνσταντάτος – Κάθειρξη 10 ετών
Νίκος Γεωργουλάκης - Κάθειρξη 10 ετών
Οράτιος Μελάς - Κάθειρξη 10 ετών
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης - Κάθειρξη 10 ετών
Τέλος, ποινές κάθειρξης 6 ετών στον καθένα επιβλήθηκαν στους Παναγιώτη Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκο Καρατζά.
Οι τέσσερις τελευταίοι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είχαν κριθεί ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα.
Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε την αποζημίωση του Δημοσίου με 1.000.000 ευρώ από τον κ. Τσοχατζόπουλο, 500.000 ευρώ από τον κ. Σμπώκο και με 100.000-50.000 από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους. Επίσης, διέταξε την κατα΄σχεση της δεσμευμένης κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Μετά την απόφαση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είπε στο δικαστήριο: «Προχωρήσατε σε μία απόφαση για δήθεν δωροδοκία, με κατηγορητήριο που δεν ξέρω ποιος σας το έδωσε. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για της οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου. Ζητώ αυτήν τη στιγμή αναστολή για τη σύζυγο και την κόρη μου ή να αιτιολογήσετε την απόρριψή της.                                                                     


(Καθημερινή 7/10)