Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ραγκούσης: Παράνομη η διεξαγωγή του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου


Παραπολιτική


«Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί είναι παράνομη». Αυτό τονίζει σε με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και αρχιτέκτονας του Καλλικράτη, Γιάννης Ραγκούσης.

Προσθέτει δε, συντασσόμενος με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ότι με βάση τον Καλλικράτη «πρέπει γίνουν στις 25 Μαΐου και την 1η Ιουνίου». Όσο για την «πολιτικά ανήθικη και θεσμικά άδικη για την Αυτοδιοίκηση», επιλογή της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 18 Μαΐου,  υποστηρίζει ότι μόνος στόχος της είναι «να δώσει βορά τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες στους πολίτες εκείνους που θέλουν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια και την οργή τους για τις κυβερνητικές επιλογές».  Παράλληλα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει «ρουσφέτι» την  επιχείρηση «σπασίματος» της Λέσβου και άλλων νησιών.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

-Κύριε υπουργέ,  η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 25 Μαΐου. Με αυτόν τον τρόπο ο β΄ γύρος συμπίπτει με τις ευρωεκλογές. Είναι αυτό κάτι που προβλέπεται από τον Καλλικράτη;

Αυτές οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί όχι μόνο δεν προβλέπονται από τον Καλλικράτη αλλά  παραβιάζουν κατάφωρα και τη φιλοσοφία και το γράμμα του νόμου. Η φιλοσοφία, όπως έχει αποτυπωθεί  στο άρθρο 9 παράγραφο 1 και 2  του ν 3852/10 είναι η ταυτόχρονη εκλογή δημάρχων, δημοτικών συμβούλων κλπ μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι  ο α΄ γύρος  πρέπει να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου και ο β΄ γύρος στις 1 Ιούνιου.

Κατά την άποψη σας υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία από το ΣτΕ;

Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί είναι παράνομη. Επομένως,  η μόνη περίπτωση να μπορέσει η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τους στόχους της είναι να τροποποιήσει το νόμο. Αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα έχει εξουδετερώσει την καινοτομία  της κοινής διεξαγωγής των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, έχοντας προχωρήσει σ’  ένα νοσηρό θεσμικό και εκλογικό εξάμβλωμα.  Όπως, δηλαδή,  ακριβώς συνέβαινε κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης από τις κυβερνήσεις που νόμιζαν ότι εκμεταλλευόμενες τον εκλογικό νόμο θα επηρεάσουν και το αποτέλεσμα της βούλησης του ελληνικού λαού αλλά τελικώς το μόνο που έκαναν ήταν να οδηγήσουν στη χρεοκοπία την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και συνακόλουθα στη χρεοκοπία της χώρας.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο ο...μεταρρυθμιστής Αντώνης Σαμαράς. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της σκοπιμότητας και των περιστασιακών πολιτικών κερδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.