Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Οι Βρετανοί τουρίστες επιστρέφουν δυναμικά στην Ελλάδα το 2014


Του Σταθη Κουσουνη                                                                                                                              Τη δυναμική επιστροφή των Αγγλων τουριστών στην Ελλάδα για το 2014 προοιωνίζεται η έκθεση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Αγγλίας (ΑΒΤΑ) για τις ταξιδιωτικές τάσεις στη βρετανική αγορά την προσεχή σεζόν, που περιλαμβάνει τη χώρα μας στους ωφελούμενους προορισμούς. Παράλληλα, στους νέους κορυφαίους προορισμούς των Βρετανών για το 2014, η Εxpedia Αγγλίας αλλά και το Τravelweekly περιλαμβάνουν την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Αγγλία είναι η δεύτερη σπουδαιότερη αγορά για τον ελληνικό προορισμό τόσο στις αφίξεις (1,9 εκατ.) όσο και στις τουριστικές εισπράξεις (1,4 δισ. ευρώ).
Η ABTA με περίπου 1.200 μέλη, τα οποία στην τελευταία οικονομική χρήση πραγματοποίησαν τζίρο άνω των 37 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει την Ελλάδα σε λίστα με τους 12 αγαπημένους και αναδυόμενους προορισμούς που προτείνεται να εξετάσουν ιδιαίτερα για τις διακοπές τους οι Αγγλοι τουρίστες το 2014. Οι άλλοι προορισμοί είναι η Βραζιλία, η Καραϊβική, η Μαλαισία, ο Μαυρίκιος, το Μεξικό, το Ομάν, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ιταλία (Σικελία) και οι ΗΠΑ (Τέξας κ.ά.).
Ειδικότερα, για την Ελλάδα αναφέρει ότι τα οικονομικά προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μείωση των τιμών σε πολλά μπαρ και εστιατόρια, καθιστώντας τη χώρα πολύ πιο προσιτή σε οικονομικό επίπεδο. Τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά στην αγγλική αγορά παραμένουν η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Ζάκυνθος, όμως αναφέρει και άλλες επιλογές που μπορεί να εξετάσει κανείς παίρνοντας μία γεύση από «αυθεντική» Ελλάδα, όπως η Θάσος, η Ικαρία, η Αλόννησος και η Σκόπελος. Η Σαντορίνη επισημαίνεται ως προορισμός για διακοπές πέντε αστέρων με καταπληκτική θέα, αλλά και ως η πιθανή τοποθεσία της μυθικής Ατλαντίδας. Σε αυτά που θα πρέπει να γνωρίζουν ή να προσέξουν οι Βρετανοί στη χώρα μας, η έκθεση αναφέρει την ύπαρξη τακτικών απεργιών, διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις. Παράλληλα, συνιστά να παίρνουν απόδειξη για οποιοδήποτε προϊόν αγοράζουν και ενημερώνει ότι αν κάποιος αγοράσει πειρατικό cd ή dvd στην Ελλάδα μπορεί να φυλακισθεί. Επίσης, τονίζει ότι η ελληνική αστυνομία δεν δέχεται απρεπή ή θορυβώδη συμπεριφορά ιδίως όταν διαπιστώνεται υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ*. Πάνω σε αυτό σημειώνει ότι η ταξιδιωτική ασφάλιση δεν καλύπτει περιπτώσεις συμβάντων μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Εξάλλου, η έκθεση εκτιμά ότι οι Βρετανοί τουρίστες θα συνεχίσουν να κάνουν διακοπές το 2014 δαπανώντας ένας στους πέντε περισσότερα χρήματα σε σχέση με τη φετινή σεζόν. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι προτεραιότητα για τους Βρετανούς θα συνεχίσει να είναι η αξία του κόστους σε σχέση με την ποιότητα, ενώ ισχυρή θα συνεχίσει να είναι η ζήτηση για πακέτα all inclusive. Στις τάσεις των διακοπών για τους Βρετανούς θα κυριαρχήσουν οι επιλογές διαφορετικών θερέτρων στους αγαπημένους τους όμως προορισμούς, οργανωμένων πακέτων διακοπών, πολυτελών καταλυμάτων με αυθεντικά στοιχεία για όσους το αντέχουν οικονομικά. Επιπλέον, η έκθεση προβλέπει ότι οι Βρετανοί θα επιλέξουν δοκιμασμένες και αξιόπιστες λύσεις κοντινών προορισμών, μία τάση που όπως σημειώνεται μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Γαλλία. Σε ό,τι αφορά το 2013 η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Βρετανούς ήταν η Ισπανία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Τουρκία και η Τυνησία.
Η Expedia Aγγλίας ανακοίνωσε αποτελέσματα αναζητήσεων και κρατήσεων τόσο για το 2013 όσο και για τη σεζόν του 2014. Για την Ελλάδα κάνει ειδική αναφορά, επισημαίνοντας ότι οι αναζητήσεις σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νησιά μέσω της Expedia.co.uk. για το 2014 έχουν υπερδιπλασιασθεί σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, φέτος οι κρατήσεις γνώρισαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2012.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Expedia Αγγλίας για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε ποσοστό αύξησης αναζητήσεων για την επόμενη σεζόν, φθάνοντας στο 128%. Δεύτερο έρχεται το Μαρόκο με 119%, τρίτη η Αυστραλία με 88% και τέταρτη η Πορτογαλία με 87%. Παράλληλα, η Ελλάδα έρχεται τρίτη σε ποσοστό αύξησης των κρατήσεων με 36%. Πρώτη έρχεται η Νότια Αφρική με ποσοστό 42% και δεύτερη η Αυστραλία με ποσοστό 41%. Η Εxpedia παρέχει τη σύνδεση για online κρατήσεις σε πάνω από 240.000 καταλύματα.  (Καθημερινή 1/1/2014) ..................................................................................................................................................................
*Σημ. Νέας Μυκόνου: Eίδες τί γίνεται αλλού; Η Αστυνομία δέν δέχεται (άκουσον-άκουσον!) απρεπή ή θορυβώδη συμπεριφορά! Αλλού ζούνε ακόμα στό μεσαίωνα, οι ...απολίτιστοι! Καί άν προσέξατε σέ όλη τήν έκθεση τής ΑΒΤΑ -τόν πιό αξιόπιστο δείκτη τής τάσης τής Εγγλέζικης τουριστικής αγοράς- ούτε νύξη γιά Μύκονο ! Χάρις στίς ...ενέργειες "λυτών καί δεμένων"!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.