Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Αφιερωμένο στά 66 χρόνια από τό θάνατο (δολοφονία) τού Μαχάτμα Γκάντι (2/10/1869 - 30/1/1948)

Φαλάκρα και θεοί πείθονται

Καράφλιασε ολόκληρη την υφήλιο ο Αλί Μοχαμαντιάν· δάσκαλος με δέλτα κεφαλαίο. Ο οκτάχρονος Ιρανός Μαχάν Ραχίμι έχασε τα μαλλιά του από μια σπάνια νόσο και σαν να μην του ’φτανε αυτό άρχισε να τον χλευάζει όλη η τάξη. Ο,τι κι αν έλεγε ο Αλί στα παιδιά, όσο κι αν προσπάθησε να τα συνετίσει, η καζούρα συνεχιζόταν αμείωτη. Το αποτύπωμα της μελαγχολίας στα μάτια μαράζωνε τον άρρωστο πιτσιρικά. Ωσπου ο δάσκαλος εμφανίστηκε στο σχολείο με ξυρισμένο κεφάλι α λα Γιουλ Μπρίνερ. Τα πειράγματα σταμάτησαν διαμιάς και μέρα με τη μέρα ένας ένας οι συμμαθητές κουρεύονταν με την ψιλή σε ένδειξη συμπαράστασης. Εγινε μόδα. Το χαμόγελο που έλαμψε ξανά στο προσωπάκι του Μαχάν αντανακλά την ασύγκριτη νίκη του Δασκάλου.

Αλλος ένας φαλακρός, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα στα 1948 στο Νέο Δελχί, κατόρθωσε, χάρη

διάβασε τή συνέχεια :


σε μια καινοφανή όσο και αμφιλεγόμενη θεωρία και κυρίως με το προσωπικό του παράδειγμα, να συντρίψει μια αυτοκρατορία. «Πρώτα σε αγνοούν, ύστερα σε κοροϊδεύουν, έπειτα σε πολεμούν και στο τέλος τούς νικάς» του άρεσε να λέει. Επηρεασμένος από τον Χριστό, τον Λέοντα Τολστόι και τον συγγραφέα Χένρι Θορό, ο Μαχάτμα Γκάντι επεξεργάστηκε την τακτική τής μη βίας με την οποία έδιωξε τους πάνοπλους Αγγλους αποικιοκράτες από τη χώρα του.

Στοχαστής και επαναστάτης έδωσε νέα πνοή στο διεθνές κίνημα για την ειρήνη και καθιερώθηκε ως παγκόσμιο σύμβολο του 20ού αιώνα. Η αυταπάρνηση και ο ασκητικός βίος του μεταλαμπάδευσαν τις αρχές του σε εκατομμύρια Ινδούς. «Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει» διατεινόταν. Μολονότι θεωρούμαστε κομμάτι Ανατολίτες, δεν έχουμε την τύχη να διδασκόμαστε τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα της ζωής από δασκάλους τέτοιας εμβέλειας. Αποθεώναμε επί σειρά ετών με την ψήφο μας πολιτικούς που αποδείχτηκαν μπαγαπόντηδες.

Την έννοια του προσωπικού παραδείγματος την εμπεδώσαμε από Ακηδες, Παπαγεωργόπουλους και άλλους επιφανείς εκπροσώπους του εντιμότατου σιναφιού τους· του καστ της απελπισίας. Μόλις πρόσφατα ο Μιχάλης Λιάπης μάς αφιέρωσε μια κάπως πιο τραγελαφική εκδοχή της. Ο δε Ευάγγ. Βενιζέλος δηλώνει θρασύτατα ότι «οι Ελληνες έχασαν το 35% του εισοδήματός τους, αλλά έχουμε διαφυλάξει το 65%». Σου κλέβω δηλαδή με την εθνοσωτήριο πολιτική δεκαετιών τη μισή σου περιουσία, αλλά πρέπει να με ευγνωμονείς επειδή δεν τα πήρα όλα. Και δεν σηκώθηκαν ακόμα τα πεζοδρόμια. Εμ βέβαια, αφού έχει να κάνει με φαλάκρες απέξω κι από μέσα που ανέχονται αιωνίως την επαχθή κουστωδία του. Αραιές και πυκνότερες συννεφιές ως εκ τούτου θα σκεπάζουν τη χώρα.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr 
30/1/'14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.