Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Επίσημη «πρεμιέρα» της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.





Με την κοινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και του υπουργικού συμβουλίου στο Ζάππειο ξεκινά σήμερα η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Η συνεδρίαση αυτή σηματοδοτεί επισήμως την έναρξη της προεδρίας. Μετά το πέρας της, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Του Παναγή Γαλιατσάτου




Το απόγευμα θα έρθει στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος, μαζί με τους επιτρόπους, θα παρευρεθεί στην επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας και θα απευθύνει εναρκτήριο χαιρετισμό, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της Κομισιόν. Κεντρικός ομιλητής στην τελετή έναρξης θα είναι ο κ. Σαμαράς.
Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε στο ΑΠΕ τη βεβαιότητα, ότι η «ελληνική προεδρία θα στεφθεί από επιτυχία» και ότι «θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, την ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που οι ελληνικές Αρχές και οι Ελληνες πολίτες επέδειξαν ως απάντηση στην κρίση». Εκανε μάλιστα λόγο για μία ευκαιρία για την Ελλάδα «να δείξει στον υφήλιο ότι δεν είναι μόνο ικανή να διαχειριστεί την κρίση, αλλά ότι συνεισφέρει και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Ενόψει έναρξης της προεδρίας, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος επισκέφθηκε το Ζάππειο ώστε να επιθεωρήσει την κατάσταση του χώρου. Μετά την επιθεώρηση δήλωσε ότι «η εικόνα του Ζαππείου είναι εξαιρετική» και πρόσθεσε ότι «τεχνικά είμαστε απολύτως έτοιμοι για τα επίσημα εγκαίνια της ελληνικής προεδρίας». Χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του 2014 «εξαιρετικά κρίσιμο» για την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και για την Ελλάδα: «Είναι πραγματικά το εξάμηνο της αλλαγής, της στροφής προς την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο και την κρίση», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε την προεδρία «μια θεσμική υποχρέωση που πρέπει να την επιτελέσουμε με αποτελεσματικότητα».
Στη δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι το κόστος της ανακαίνισης και διακόσμησης του Ζαππείου περιορίστηκε στις 340.000 ευρώ, χάρις στις χορηγίες. Εξήρε μάλιστα τη δράση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στη συγκράτηση του κόστους της προεδρίας: «Από τα αυτοκίνητα της ελληνικής προεδρίας μέχρι την υποστήριξη την τεχνική, τη λειτουργική, της τροφοδοσίας των γευμάτων και των δείπνων που θα γίνονται στο Ζάππειο, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι πραγματικά καθοριστική», είπε. Ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε χθες στο Ζάππειο και τα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις των ξένων αξιωματούχων από τους εκπροσώπους της Cosmocar A.E. Εν τω μεταξύ, την Αθήνα θα επισκεφθεί την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.  (Καθημερινή.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.