Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η Τράπεζα της Ελλάδος «ξεσκονίζει» τα δάνεια του Τ.Τ.



Σε εξέλιξη βρίσκεται -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»- νέος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.). Μεταξύ των ευρημάτων του νέου ελέγχου περιλαμβάνεται δάνειο που είχε χορηγηθεί στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το δάνειο φαίνεται ότι δόθηκε χωρίς εξασφαλίσεις κατά την περίοδο που επικεφαλής του Τ.Τ. ήταν ο κ. Αγγελος Φιλιππίδης.

Του Γιάννη Παπαδογιάννη




Οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ ξεσκονίζουν για άλλη μια φορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Τ.Τ. και εξετάζουν όλες τις αμφιλεγόμενες συμβάσεις προκειμένου να χαρτογραφηθεί με απόλυτη ακρίβεια η έκταση και το μέγεθος των προβλημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της κεντρικής τράπεζας θα παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές περίπου σε 10 ημέρες.Μεταξύ των ευρημάτων του νέου ελέγχου περιλαμβάνεται δάνειο που είχε χορηγηθεί στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το δάνειο φαίνεται ότι δόθηκε χωρίς εξασφαλίσεις κατά την περίοδο που επικεφαλής του Τ.Τ. ήταν ο κ. Αγγελος Φιλιππίδης.
Πρόκειται για τον τρίτο έλεγχο που διενεργεί η ΤτΕ. Είχαν προηγηθεί δύο τακτικοί έλεγχοι το 2009 και το 2012, ενώ και τα δύο πορίσματα έχουν παραδοθεί στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες στην Αρχή Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος για την τύχη ορισμένων δανείων του Τ.Τ.
Από τα ευρήματα των ελέγχων ξεχωρίζουν δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στον χώρο των κατασκευών, δάνεια ύψους 20 εκατ. ευρώ προς τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ενώ παράλληλα ελέγχεται το κατά πόσο έβλαψε το Τ.Τ. εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 από κοινού με τον κ. Κοντομηνά για τη διαχείριση πιστωτικών καρτών καθώς και δάνειο ύψους 100 εκατ. που δόθηκε στον κ. Λ. Λαυρεντιάδη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται και άλλες σοβαρές υποθέσεις.
Σημειώνεται ότι το Τ.Τ. ήταν ειδικό τραπεζικό ίδρυμα και δεν χορηγούσε δάνεια μέχρι πολύ πρόσφατα. Το Τ.Τ. έλαβε άδεια για την παροχή τραπεζικών εργασιών το 2006 με στόχο της τότε κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή του. Αρχικά η ΤτΕ λόγω της περιορισμένης εμπειρίας του Τ.Τ. είχε θέσει όρια στις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων. Μάλιστα, μετά τον έλεγχο του 2009, η ΤτΕ διαπίστωσε ότι η διοίκηση του Τ.Τ. είχε υπερβεί το όριο που είχε τεθεί για τις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων, ζητώντας την άμεση συμμόρφωση. Το καλοκαίρι του 2010 η διοίκηση του Τ.Τ. ενημέρωσε την ΤτΕ ότι η σχετική διεύθυνση ενισχύθηκε με ανθρώπινο δυναμικό και συστήματα και συνέχισε να χορηγεί δάνεια προς επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις του Τ.Τ. δεν κατηγορούνται για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, αλλά για δάνεια που δόθηκαν χωρίς να τηρηθούν βασικά τραπεζικά κριτήρια. Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για εκταμιεύσεις δανείων πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες χωρίς αντικείμενο, ακόμα και σε εταιρείες που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την πτώχευση.                                                      (kathimerini.gr  10/1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.