Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ανοιχτή επιστολή του ΜοικοΝΟΣ προς τον Δήμο και τους πολίτες

Κατηγορούν ευθέως τον προεδρο του δημοτικού συμβουλίου
για καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις και ενημερώνουν
τους πολίτες για την έως τώρα δράση τους      


"...μας προξενεί τρομερή εντύπωση η ετοιμότητα και η προθυμία του να φέρει ανά πάσα στιγμή προς συζήτηση την αίτηση ενός ιδιώτη επιχειρηματία για την διαχείριση των απορριμμάτων..."
 
«…με αυτές τις μεθοδεύσεις προωθείται η ταχεία ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι ενεργειακοί πόροι της Μυκόνου ανήκουν στους δημότες του νησιού και η διαχείριση τους είναι ευθύνη του Δήμου Μυκονίων».



                         ------------------------------------------------------------------------------------


Ανοικτή επιστολή του Συνεταιρισμού “ΜοικοΝΟΣ” προς τους πολίτες και τον Δήμο Μυκόνου


“ΜοικοΝΟΣ” ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Μύκονος 28.01.2014
Αγαπητοί συμπολίτες
ο Συνεταιρισμός ΜΟΙΚΟΝΟΣ είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την...
...ολοκληρωμένη εφαρμογή της ανακύκλωσης και την αξιοποίηση της ενέργειας που μπορεί να παράγεται στο νησί της Μυκόνου προς όφελος αποκλειστικώς του κοινωνικού συνόλου και προς την κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών της κοινωνίας.
Απαρτίζεται από κατοίκους του νησιού, μακριά από κόμματα ή άλλου είδους εξαρτήσεις, με μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Μυκόνου.
Ως Συνεταιρισμός ΜΟΙΚΟΝΟΣ ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας τον Ιούλιο του 2013, συλλέγοντας και συσκευάζοντας 10 κωδικούς ανακυκλώσιμων υλικών και προχωράμε προς την επέκταση τους. Συνεργαζόμαστε με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του νησιού και με πιστοποιημένο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Αττικής στο οποίο μέχρι τώρα έχουμε αποστείλει 140 τόνους ανακυκλώσιμων προιόντων συμβάλλοντας κατ’αυτόν τον τρόπο στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Μυκόνου.
Ως Συνεταιρισμός ΜΟΙΚΟΝΟΣ λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά, με 180 πολίτες-μέλη που αυξάνονται καθημερινά προλειαίνοντας, ελπίζουμε, το έδαφος για την εμπέδωση της ανακύκλωσης ως στάση ζωής και την προστασία των κοινών αγαθών σαν απαράβατο όρο για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.
Η βασική αιτία ίδρυσης του Συνεταιρισμού ΜΟΙΚΟΝΟΣ αποτελεί η αδιαφορία των διοικούντων τον Δήμο Μυκονίων να πράξουν τα δέοντα ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί – αποτελεί δε κοινή παραδοχή ότι η ανακύκλωση στην πηγή αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση που όχι μόνο προστατεύει έναν τόπο από την διαρκή μόλυνση των ανεξέλεγκτων απορριμμάτων αλλά μπορεί να αποφέρει και έσοδα στους δήμους προσφέροντας τους ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την υποστήριξη των συλλογικών αναγκών εν μέσω κρίσης.
Αποτελεί δε, απαράδεκτη πρακτική εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου Μυκονίων και ιδιαιτέρως του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου η πολύμηνη αδράνεια του να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης τις αιτήσεις του Συνεταιρισμού ΜΟΙΚΟΝΟΣ για συνεργασία με τον Δήμο.
Πράγματι, ο Συνεταιρισμός ΜΟΙΚΟΝΟΣ, έχοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία των φορέων και των πολιτών κάθε τόπου αποτελεί την καλύτερη οδό αντιμετώπισης της κρίσης και οργάνωσης μίας ευνομούμενης κοινωνίας, έχει καταθέσει δύο (2) αιτήσεις προς την διοίκηση του Δήμου με τις οποίες αναφέρεται σε συγκεκριμένα ζητήματα και προτάσεις για την αντιμετώπιση του καυτού ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων μας και αιτείται την συζήτησή τους σε επόμενο Συμβούλιο, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.
Κατανοούμε τον φόρτο εργασίας και την ενδεχόμενη έλλειψη χρόνου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για την μη ευόδωση των αιτήσεων μας. Παρόλ’ αυτά, μας προξενεί τρομερή εντύπωση η ετοιμότητα και η προθυμία του να φέρει ανά πάσα στιγμή προς συζήτηση την αίτηση ενός ιδιώτη επιχειρηματία για την διαχείριση των απορριμμάτων της Μυκόνου.
Είναι φανερό ότι προκύπτει ζήτημα άνισης μεταχείρισης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον Συνεταιρισμό ΜΟΙΚΟΝΟΣ, όταν ενώ ο τελευταίος θα πρέπει να περιμένει τόσους μήνες χωρίς καν να γνωρίζει εάν θα συζητηθεί το θέμα του ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο, η αίτηση ενός ιδιώτη για αδειοδότηση ώστε να πραγματοποιείται καύση των απορριμμάτων (με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες και οπωσδήποτε υψηλό αντίτιμο) να προωθείται με διαδικασίες εξπρές – ζήτημα το οποίο έχει πολιτικές αλλά και ποινικές προεκτάσεις.
Πολιτικές μεν, διότι με αυτές τις μεθοδεύσεις προωθείται η ταχεία ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι ενεργειακοί πόροι της Μυκόνου ανήκουν στους δημότες του νησιού και η διαχείριση τους είναι ευθύνη του Δήμου Μυκονίων.
Ποινικές δε, διότι ο άνθρωπος που εξυφαίνει αυτές τις πρακτικές είναι ο ίδιος που εδώ και καιρό διασπείρει ψευδές ειδήσεις για μη αδειοδότηση του συνεταιρισμού – κάτι απολύτως αναληθές αφού ο Συνεταιρισμός ΜΟΙΚΟΝΟΣ έχει ήδη λάβει την κατάλληλη αδειοδότηση (Αρ Άδειας: ΑΔΑ: ΒΛΓ7ΟΡ1Ι-1ΕΖ).
Προκαλεί δε, αλγεινή εντύπωση ότι αυτός που διασπείρει συκοφαντίες είναι ο ίδιος που θα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε και ο Δήμος Μυκονίων να αποκτήσει την ανάλογη άδεια ώστε να λειτουργεί με βάση την νομιμότητα για την οποία τόσο φαινομενικώς κόπτεται.
Από την άλλη, πιστεύουμε ο Δήμος Μυκονίων αποτελεί κοινό κτήμα των κατοίκων του νησιού, πως η συνεργασία και η αλληλουποστήριξη αποτελεί το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον και πως τέτοιου είδους πολιτικό προσωπικό συνιστά ανασχετικό παράγοντα στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου.
Ο Συνεταιρισμός ΜΟΙΚΟΝΟΣ επιφυλάσσεται παντός δικαιώματος των μελών του καθώς και ολόκληρης της κοινωνίας και για άλλη μία φορά καλεί τους διοικούντες να λειτουργήσουν με πνεύμα συνεργασίας και αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο
ΜΟΙΚΟΝΟΣ (ΣΥΝ.Π.Ε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.