Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Επικίνδυνοι οι τραυματισμοί στο κεφάλι μετά από χρόνια

Eπιστημονική έρευνα

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά το περιστατικό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα άτομα με ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών πριν το τραύμα, καθώς ο τραυματισμός συχνά επιδεινώνει το προϋπάρχον πρόβλημά τους και θολώνει τη νοητική διαύγειά τους, με συνέπεια να πέφτουν ευκολότερα θύματα κακής κρίσης ή λανθασμένου υπολογισμού, πράγμα που οδηγεί σε νέους θανατηφόρους τραυματισμούς.
Οι κυριότερες αιτίες πρόωρου θανάτου είναι οι αυτοκτονίες και οι μοιραίοι τραυματισμοί, ενώ τα τροχαία, οι πτώσεις και τα αθλήματα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες τραυματισμών στο κεφάλι.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρ. Seena Fazel, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Psychiatry", μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 2 εκατ. ανθρώπους, τα οποία κάλυπταν μια περίοδο 40 ετών (1969-2009).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος εγκεφαλικός τραυματισμός, το 0,2% των ανθρώπων πεθαίνουν πρόωρα πριν την ηλικία των 56 ετών. Ωστόσο, το ποσοστό πρόωρων θανάτων τριπλασιάζεται (0,6%) σε περίπτωση που έχει μεσολαβήσει τραύμα στον εγκέφαλο και εκτινάσσεται στο 4% για τα άτομα που, εκτός από το τραύμα, έχουν και κάποια ψυχική διαταραχή.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί προκαλούν μόνιμες βλάβες στα νευρωνικά δίκτυα και αλλοιώνουν την κρίση και την ικανότητα των ατόμων να χειριστούν σωστά τις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στη συνέχεια.
(από enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.