Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η έκδοση πιστωτικής κάρτας Τ.Τ. και η σύμβαση-απάτη

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επέλεξε να συνεργαστεί με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας για λογαριασμό του Ταμιευτηρίου με διαδικασίες από την αρχή ώς το τέλος έκνομες.

Της Ιωάννας Μάνδρου




Για σύμβαση - απάτη, που κόστισε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 125 εκατ. ευρώ, κάνει λόγο το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου αναφορικά με την έκδοση πιστωτικής κάρτας από το Τ.Τ., και παραθέτει λεπτομερή στοιχεία για το πώς οργανώθηκε το σχέδιο και πώς τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν τελικά καταγράφηκαν στις μεγάλες ζημίες του Ταμιευτηρίου.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα –ένα μεγάλο κομμάτι του αναφέρεται στην εν λόγω σύμβαση–, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επέλεξε να συνεργαστεί με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας για λογαριασμό του Ταμιευτηρίου με διαδικασίες από την αρχή ώς το τέλος έκνομες.
Οι λεπτομέρειες του πορίσματος είναι εξαιρετικά αναλυτικές για το πώς επελέγησαν οι εν λόγω εταιρείες, πώς έγινε η σύμβαση, πώς πληρώθηκαν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρξει πραγματική παροχή, σύμφωνα με τη σύμβαση, καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι επρόκειτο περί απάτης.
Αλλωστε, για τον λόγο αυτό έχει ασκηθεί ποινική διώξη κατά του Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά και των εμπλεκόμενων στελεχών του Τ.Τ. για απάτη σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για συνέργεια σε αυτή.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα ευρήματα της πολύμηνης έρευνας της εισαγγελέως για χρήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς στελεχών του Τ.Τ. και αγορές ακινήτων στο εξωτερικό από τις παράνομες δανειοδοτήσεις. Μεταξύ των ύποπτων λογαριασμών, σύμφωνα με το πόρισμα, καταγράφονται και προσωπικοί λογαριασμοί υψηλόβαθμου στελέχους του Τ.Τ., που ήδη θεωρείται βασικός εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο.
Η εισαγγελική έρευνα, η οποία κατέληξε σε άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων και σε μπαράζ ενταλμάτων σύλληψης, βασίστηκε κατά βάση σε πέντε συνολικά πορίσματα που συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία διενήργησε αρχικά ελέγχους για τις δανειοδοτήσεις του Τ.Τ. Τα πορίσματα της ΤτΕ περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία και το περιεχόμενό τους θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από τους εισαγγελείς διαφθοράς που χειρίστηκαν την υπόθεση στη συνέχεια.
Αλλωστε, όπως διευκρίνιζαν δικαστικές πηγές, το έναυσμα για τη μεγάλη έρευνα για τα δάνεια του Τ.Τ. στηρίχθηκε στα σοβαρά ευρήματα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ και η Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» διενήργησε έλεγχο για την υπόθεση. Ενα πόρισμά της περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
Οι εξελίξεις πάντως για την υπόθεση με τις σκανδαλώδεις δανειακές συμβάσεις αναμένεται να είναι σημαντικές τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα κληθούν όχι μόνον εκείνοι που συνελήφθησαν, αλλά και οι υπόλοιποι –συνολικά 29– που αποτελούν τον βασικό πυρήνα των κατηγορουμένων. Οι απολογίες, που θα οργανωθούν από τον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς κ. Γ. Ανδρεάδη, θα κλιμακωθούν την προσεχή Τρίτη, με την απολογία Δ. Κοντομηνά, ενώ ο Αγγελος Φιλιππίδης δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης.
Κοντομηνάς: Κανένα ίχνος παρανομίας
Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας σε ό,τι αφορά την υπόθεση με το Τ.Τ., υποστηρίζει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς. Οπως σημειώνει, «σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Τ.Τ. υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτε από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια είναι ισχυρότερη και στο τέλος θα λάμψει». Ο δημοσιογράφος του Alpha Δήμος Βερύκιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία, οι προσωπικές εγγυήσεις που έχει δώσει ο κ. Κοντομηνάς είναι μεγαλύτερες από τα δάνεια και εξήγησε ότι ο κ. Κοντομηνάς είχε μπει στο νοσοκομείο από προχθές με λοίμωξη του αναπνευστικού και όχι όταν βγήκαν τα εντάλματα.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ., Αγγελος Φιλιππίδης, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα για να δώσεις εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη. Οπως ανέφερε, στην έκθεση BlackRock το Τ.Τ. είχε 5% «κόκκινα» δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5%. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί το Τ.Τ. - που ανήκε στο κράτος, είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια και τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια- δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα και χαρακτηρίστηκαν οι άλλες τράπεζες. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι θα ήθελε η ανάκρισή του να γίνει με ανοιχτή την κάμερα, ώστε να μπορέσει να καταλάβει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, ενώ σημείωσε ότι όλα τα δάνεια είχαν αποφασιστεί ομόφωνα, ήταν νόμιμα και θα τα ξαναέδινε αν γύριζε ο χρόνος πίσω. Σε άλλες δηλώσεις του σημείωσε πως ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτης Νικολούδης, δεν τον κάλεσε να εκθέσει τις απόψεις του πριν εκδώσει το σχετικό πόρισμα της Αρχής. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο δικηγόρος του κ. Φιλιππίδη, κ. Βαρλάμης, ενημέρωσε τον δικαστικό λειτουργό ότι ο εντολέας του βρίσκεται στην Αμερική και θα επιστρέψει εντός δεκαημέρου για να εμφανιστεί στην ανάκριση.          kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.