Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Μια δύσκολη προεδρία από πλευράς Ελλάδας προβλέπει το Spiegel

Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της αρθρογραφίας στον γερμανικό τύπο, με θέμα αυτή τη φορά, την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας.
Οι Γερμανοί μέσα από διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού der Spiegel,  κάνουν σύγκριση ανάμεσα στην προηγούμενη ελληνική προεδρία το 2003, όταν το θέμα ήταν η ένταξη στην Ε.Ε. χωρών των Βαλκανίων, η Αθήνα προετοίμαζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η οικονομία της έτρεχε πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και στη σημερινή και αναρωτιούνται.
Μια δύσκολη προεδρία από πλευράς Ελλάδας προβλέπει το Spiegel«Όταν αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Σαμαράς βρεθεί στο επίκεντρο των εορτασμών για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, το βασικό θέμα δεν θα είναι η διεύρυνση, αλλά το ερώτημα εάν το πιο προβληματικό παιδί της Ε.Ε. μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος ευρωπαίος παίκτης, ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη».
Ο αρθρογράφος στην συνέχεια, επικαλείτε πηγές των Βρυξελλών,  προβλέποντας μια δύσκολη προεδρία όχι τόσο στο οικονομικό της σκέλος και διευκρινίζει: «πολύ περισσότερο πρόκειται για επαπειλούμενη χρεοκοπία δομών, όταν από τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω των εκλογών του Μαΐου θα λειτουργεί υποτυπωδώς. Σε αυτές τις εκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποστείλει αυτό το ‘φάντασμα’ στις Βρυξέλλες, το σοκ θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας» υπογραμμίζει το περιοδικό.
Υπό αυτές τις συνθήκες, διερωτάται τι μπορεί να επιτευχθεί σε μια τέτοια Ευρωπαϊκή προεδρία. «Εμπειρογνώμονες όπως ο Γενς Μπάστιαν που ανήκει ως οικονομολόγος στην Task Force της Ε.Ε. ελπίζει σε έναν διαφορετικό πολιτισμό διαλόγου» συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό. «Οι Έλληνες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη χώρα τους να αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία στην ΕΕ και εκείνο που θέλουν είναι να λαμβάνονται και πάλι στα σοβαρά δεδομένου ότι σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις το 86% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ελληνική φωνή δεν ακούγεται στην Ευρώπη».
Τέλος το Spiegel κάνει αναφορά και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν και το 2014, διαπιστώνει ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στους οπαδούς και τους πολέμιους των μεταρρυθμίσεων έχει μεγαλώσει.                          Sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.