Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η διάλυση της δημόσιας υγείας

Από διαβεβαιώσεις μάς έχει χορτάσει ο τηλε-υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, για το πόσο θα βελτιωθεί η λειτουργία του εθνικού συστήματος από τις δήθεν μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει βάσει σχεδίων προκατόχων του ή καλοθελητών εκτός συνόρων, όπως η Task Force.

Κάπως έτσι διαλύθηκαν τα οκτώ νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τα οποία επιφύλασσε τη μετατροπή τους σε κέντρα Υγείας. Η αυτοψία της «Εφ.Συν.» σε ένα από αυτά, το «Αμαλία Φλέμιγκ», αποτυπώνει τις επιπτώσεις του σχεδίου και τις τριτοκοσμικές συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί. Κλειστές κλινικές, συρρίκνωση του προσωπικού, εξοπλισμός που ρημάζει, πρόβλημα στην προμήθεια των φαρμάκων. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις δίνει και σήμερα ο Αδωνις αναφορικά με τις μονάδες της πρωτοβάθμιας Υγείας, στις οποίες βάζει λουκέτο για ένα μήνα, αλλά ταυτόχρονα προδιαγράφει την κατάργηση κάποιων από αυτές στη συνέχεια.

Το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας Υγείας και της παράδοσης των ασθενών στα χέρια των ιδιωτών έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές της κρίσης. Περικοπή κατά 25% από το 2009 μέχρι το 2011 στον προϋπολογισμό για τα δημόσια νοσοκομεία, μείωση κατά τουλάχιστον 50% στις δημόσιες δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα. Επιβολή τελών για τη συνταγογράφηση, χρέωση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Τις επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση στη δημόσια υγεία περιγράφει η έκθεση-κόλαφος των καθηγητών της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το κόστος έχει μεταφερθεί από το κράτος στον ασθενή, ο ρυθμός της παιδικής θνησιμότητας αυξάνει, σπάνιες μολυσματικές ασθένειες επανεμφανίζονται μετά από 40 χρόνια. Διαπιστώσεις που τώρα δημοσιεύονται και στον ευρωπαϊκό Τύπο («Independent», «Handelsblatt»), ενημερώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για τα κατορθώματα της μνημονιακής κυβέρνησης και των δανειστών μας.

Οι πολίτες, που βιώνουν καθημερινά τη διάλυση του ΕΣΥ και επωμίζονται το κόστος, έχουν κλείσει τα αυτιά τους προ πολλού στις φανφάρες του Αδώνιδος. Διαμαρτύρονται πλάι στους γιατρούς διεκδικώντας το αγαθό της δημόσιας υγείας. Ο υπουργός επιμένει με τα φληναφήματά του ότι όλα είναι καλώς καμωμένα! Η βρετανική εφημερίδα «Independent» ζήτησε από τον υπουργό να σχολιάσει την έκθεση, αλλά εις μάτην. Ισως αν ήταν τηλεοπτικός σταθμός που δεν επιμένει και πολύ σε ξεκάθαρες απαντήσεις να εισέπραττε το χιλιοειπωμένο πως για τα προβλήματα της Υγείας ευθύνονται κάποιοι κακοί συνδικαλιστές…
   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.