Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Φορολογικό σύστημα - σουρωτήρι


Πάσχος Μανδραβέλης ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Τον Μάρτιο του 2010 -τότε που διάφοροι αφελείς νόμιζαν ότι θα έκαναν το ρωμέικο κανονικό ευρωπαϊκό κράτος- η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου έκανε μια μεγάλη φορολογική τομή. Νομοθέτησε ότι όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και ανεξαρτήτως... «διακηρυγμένων σκοπών», φορολογούνται σε ενιαία κλίμακα. Αυτό, δεν ήταν απλώς δίκαιο· ήταν και ένα βήμα (από τα πολλά που χρειάζονται) για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Φυσικά αυτή η τομή πνίγηκε στην αντιμνημονιακή υστερία που ενέσκηψε δύο μήνες μετά, δηλαδή τον Μάιο του 2010, αλλά και στις διακομματικές κραυγές περί... φορομπηχτικής πολιτικής.

Τα θαύματα στην Ελλάδα είναι σαν τις προεκλογικές υποσχέσεις «για απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα». Κρατάνε τρία τέρμινα. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών ο νυν (και αεί) αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και άρχισε το ξήλωμα της ενιαίας κλίμακας. Τον Σεπτέμβριο έκανε αυτοτελή τη φορολόγηση για τα εισοδήματα από ενοίκια, και τον Δεκέμβριο αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης αδιανέμητων κερδών (!) και μείωσε τον συντελεστή για τα μερίσματα. Υπολογίζαμε τότε ότι «αν κάποιος έχει 100.000 εισόδημα από μερίσματα θα πληρώσει 10.000 ευρώ φόρο. Αν είναι από τόκους καταθέσεων 15.000. Αν τα παίρνει από ενοίκια ο φόρος γίνεται 33.000. Αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας θα δώσει στην εφορία 29.000 ευρώ. Στην πιο δεινή θέση θα είναι αν εργάζεται: θα δώσει 34.650 ευρώ» («Φορολογικό χωρίς αρχές», Καθημερινή 11.12.2012).

Οι εξαιρέσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Σε κάθε φορολογική ρύθμιση προκύπτει και μια εξαίρεση. Eτσι από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εξαιρέθηκαν και τα εμπορικά ακίνητα των μονών του Αθω, διότι -λέει- θέλουν τα λεφτά για καλό σκοπό· λες και ο συνταξιούχος που εισπράττει ένα μίσθωμα από κάποιο ακίνητο το θέλει για να πάρει ναρκωτικά. Οσο για τους αγρότες δεν μπορούμε να πούμε τίποτε. Οι ρυθμίσεις που ήταν να εφαρμοστούν από φέτος μπήκαν στο ράφι και εκείνοι συνεχίζουν να έχουν το εντελώς δικό τους μη φορολογικό σύστημα.

Προχθές με εντολή του πρωθυπουργού άρχισε το ξήλωμα της ενιαίας φορολόγησης και των υπαλλήλων του Δημοσίου. Το επίδομα επικινδυνότητας των ένστολων που ήταν να ενταχθεί από 1.1.2014 στην ενιαία κλίμακα, εξαιρείται και το ρωμέικο σύστημα φορολόγησης επανέρχεται στην προτεραία κατάσταση. «Τυχόν παρακρατήσεις που έχουν ήδη γίνει εν τω μεταξύ, θα επιστραφούν στους δικαιούχους», αναφέρει η ανακοίνωση κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο επιτέλους είναι αυτό το πλεόνασμα και ποιος θα το πρωτοπάρει.

Μην παρεξηγηθούμε: μπορεί πραγματικά να διατηρηθεί ολόκληρο το επίδομα και να μην περικοπεί διά της ένταξής του στην κλίμακα. Το πρόβλημα όμως αυτό δεν λύνεται επιστρέφοντας στο παλαιό καθεστώς των εξαιρέσεων. Αν η κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε να αυξηθεί, μπορούσε απλώς να το... αυξήσει για να καλύψει τις απώλειες. Δυστυχώς προέκρινε να ανοίξει τον ασκό των αφορολόγητων επιδομάτων. Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται και από αυτή την πλευρά. Και το ξήλωμα θα συνεχιστεί. Εδώ είμαστε και να δούμε πληθώρα «δικαίων αιτημάτων» για εξαιρέσεις που κάποια στιγμή θα ικανοποιηθούν. Στο πλαίσιο πάντα της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος...
kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.