Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Δύση προειδοποιεί Κρεμλίνο για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Άνοιξε μέτωπο στην Κριμαία

Δύση προειδοποιεί Κρεμλίνο για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
                 Αντιμέτωποι φιλοδυτικοί και φιλορώσοι διαδηλωτές στην Κριμαία
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Εν μέσω συγκρούσεων και αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία, το ΝΑΤΟ διαμηνύει προς τη Μόσχα πως στηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων» της Ουκρανίας, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Κρεμλίνο πως στρατιωτική δράση στην Ουκρανία θα ήταν «τεράστιο σφάλμα».

Διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδίδεται την ίδια στιγμή σε βάρος του καθαιρεθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται έως και σήμερα, αλλά κατά πληροφορίες της γενικής εισαγγελίας εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, στο Κίεβο μεταβαίνουν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας προκειμένου να έχουν συνάντηση με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, ενώ σκοπεύουν να επισκεφτούν επίσης το Ντόνετσκ, στην ανατολική ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ουκρανία.

Επίσης την Πέμπτη συναντώνται στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ με επίκεντρο την ουκρανική κρίση. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή συνάντηση Στάινμαγερ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως της σχεδιαζόμενης οικονομικής βοήθειας.

Το ΝΑΤΟ για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Μια Ουκρανία «κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή, προσανατολισμένη πλήρως προς τη δημοκρατία και την έννομη τάξη, αποτελεί κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια» υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κατόπιν συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

«Οι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητά της, τη δημοκρατική ανάπτυξή της και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.