Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ : «Ισως πάμε σε κάλπες...»

«ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ»
Μόλις επέστρεψε από την Κεφαλονιά. Και προετοιμαζόμενη για τη Σαουδική Αραβία, όπου στις συνομιλίες με τον πρίγκιπα θα φορέσει εκείνο το μακρύ φόρεμα που αφήνει ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο, σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας δηλαδή, απάντησε γρήγορα και κοφτά, χωρίς υπεκφυγές.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη είναι δημοφιλής μέσα σ' ένα μάλλον αντιδημοφιλές κυβερνητικό σχήμα. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην ελάττωμα, αλλά οπωσδήποτε φέρνει μπελάδες. Διότι της προτείνουν να γίνει από δήμαρχος μέχρι επίτροπος στην Ε.Ε. και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Τι άλλο;  
 
- Γιατί δεν γίνεστε δήμαρχος Αθηναίων;
«Διότι, πολύ απλά, δεν μου αρέσει. Την Αθήνα την υπηρετώ από τη θέση του βουλευτή και τώρα του υπουργού με πολύ μεγάλη επιμέλεια».
Η δημαρχία
- Σωστά. Την ώρα που θα αναζητάτε καινούργια ηγεσία, πάει να είστε στη δημαρχία; Δεν πάει.
«Πολύ τραγικά τα λέτε. Δεν το βλέπω σαν εξορία. Το αξίωμα είναι τιμητικό. Εγώ όμως δεν θέλω να γίνω δήμαρχος, ούτως ή άλλως. Υπάρχουν άλλοι, που έχουν αυτοδιοικητική εμπειρία και θα τα καταφέρουν».
- Επίτροπος στην Ε.Ε.;
«Μα τι έχετε πάθει όλοι και θέλετε να με στείλετε κάπου; Ο ένας μου λέει ότι η δημαρχία είναι βάση εκτόξευσης και ο άλλος ότι είναι σανίδα σωτηρίας! Σωτηρίας από τι; Δεν αποδίδω καλά στο πόστο μου;»
- Μια χαρά. Διαβλέπω, όμως, ότι ετοιμάζεστε για κάτι άλλο;
«Τι εννοείτε;»
- Ψηλότερα ίσως; Προς τη μεριά της ηγεσίας;
«Τα βήματα που κάνει ένας πολιτικός πρέπει να γίνονται σταδιακά και να είναι σωστά προετοιμασμένα. Τα απότομα άλματα δεν οδηγούν ποτέ σε καλό».
- Ο Παπάγος έγινε κατ' ευθείαν πρωθυπουργός. Ο Καραμανλής επίσης, μέσα σε μια νύχτα, από ένας απλός νεαρός υπουργός Δημοσίων Εργων.
«Οχι και τόσο απλός!»
- Το ίδιο και ο Τσίπρας...
«Ο Τσίπρας δεν πέρασε ούτε καν από βουλευτής. Τον είδαμε στη Βουλή κατ' ευθείαν...
...πρόεδρο!»
- Μ' αρέσει αυτή η εποικοδομητική κριτική...
«Διά της υπερβολής προσπαθώ να σας πω ότι δεν τίθεται ζήτημα σειράς στην πολιτική ιεραρχία. Πάντως ο Τσίπρας, παρ' ότι νέος, έχει δομημένο πολιτικό λόγο, είναι έξυπνος, αλλά μέχρις εκεί. Δεν έχει πείρα, διότι δεν έχει δοκιμαστεί ούτε ως βουλευτής, ούτε ως υπουργός, ούτε έχει θητεία σε κάποιο διοικητικό πόστο».
- Ο Τσόρτσιλ έλεγε ότι η πείρα στην πολιτική έρχεται με τα χρόνια. Αλλά τότε δεν σου είναι πια χρήσιμη.
«Ο Τσόρτσιλ δεν νομίζω να είχε υπ' όψιν του τον κ. Τσίπρα. Αν τον είχε, δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του!»
- Η εκλογή του, όμως, αλλάζει την επετηρίδα. Προκαλεί αποστρατείες. Ηδη το ΠΑΣΟΚ πάει για Ανδρέα Παπαδόπουλο!
«Η πολιτική δεν είναι στρατός, ούτε Λύκειο να βγάζει λυκειάρχη με την επετηρίδα! Βεβαίως εκεί έξω υπάρχει ένα νεανικό κοινό, που δεν γνωρίζει καν το όνομα Παπάγος και αμφιβάλλω αν θυμάται πώς έγινε πρωθυπουργός ο Καραμανλής».
- Οπότε, λογικά καταλήγουμε στην κλάση του Τσίπρα...
«Μα γιατί πάτε στα άκρα συνεχώς; Είπαμε να μην επιλέξουμε τον λυκειάρχη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε πρόεδρο τον κοπανατζή της τάξης!»
- Πώς σας φαίνεται που ο Τσίπρας κάλεσε τους Γάλλους να γκρεμίσουν τη Βαστίλη του φιλελευθερισμού;
«Ελπίζω να είπε του νεοφιλελευθερισμού, διότι διαφορετικά τους κάλεσε να καταστρέψουν το πολίτευμα όλων των δυτικών κρατών!»
- Μα εσείς, ως νεοφιλελεύθερη, δεν πιστεύω να συμφωνούσατε ούτως ή άλλως.
«Δεν είμαι νεοφιλελεύθερη και δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες».
- Πώς δεν είστε; Δεν διαλύσατε κάθε κανονιστικό πλαίσιο στην αγορά;
«Απλώς προσπαθούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις ενός κράτους που εμπόδιζε την επιχειρηματικότητα. Τον ανταγωνισμό».
- Αυτό είναι ο νεο-φιλελευθερισμός. Η κατάργηση κάθε κανονιστικού πλαισίου. Ως νομικός δεν θα έπρεπε να συμφωνείτε.
«Είμαι εναντίον του προστατευτισμού, αφού θέλετε να μιλάτε με ταμπέλες. Δεν θέλω, ας πούμε, ένας κάτοικος της Θήβας για να φέρει έναν δικηγόρο της Αθήνας να πρέπει ταυτόχρονα να πληρώνει και έναν από την πόλη του».
- Να μην φέρει της Αθήνας. Κλέφτες θα γίνουν οι δικηγόροι της επαρχίας;
«Οχι. Αλλά πρέπει να πέσουν οι τιμές σε μια εποχή κρίσης. Θα σας φέρω το παράδειγμα των ξεναγών. Είπαμε να έχουν το δικαίωμα και οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας. Δεν είναι λογικό; Γιατί να είναι κλειστό το επάγγελμα;»
- Διότι, αυτό που καταφέρνετε είναι να γίνονται όλοι άνεργοι.
«Δηλαδή, να μην κάνουμε καμιά μεταρρύθμιση και να μένουμε απαθείς; Να επιστρέψουμε στο ρουσφέτι;»
- Καθόλου κακή ιδέα. Τι κάνει ο βουλευτής σήμερα; Τίποτα. Δεν νομοθετεί, δεν ελέγχει, αν δεν βοηθάει κιόλας, σε τι χρειάζεται;
«Πάτε από το ένα άκρο στο άλλο...»
- Για να γίνω αντιληπτός, χρησιμοποιώ την υπερβολή.
«Εγώ είμαι με τη λογική του μέσου. Η μεσότης είναι πάντα η λύση. Δεν θέλω προστατευτισμό, διότι φέρνει στρεβλώσεις, αλλά ούτε και θέλω να γίνει η κοινωνία ξέφραγο αμπέλι. Προσπαθώ πάντα να βρίσκω μια λογική μέση λύση. Τα άκρα δεν φέρνουν καλά αποτελέσματα».
- Γι' αυτό τα χρησιμοποιείτε, με εντολή Σαμαρά;
«Το να αποκαλείται ο Τσίπρας άθεος, ως πολιτικό επιχείρημα, αυτό, με συγχωρείτε, είναι απαράδεκτο για φιλελεύθερη δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου».
- Οπότε δεν συμφωνείτε...
«Καθόλου. Χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, όμως, η απουσία του Τσίπρα από την τελετή της προεδρίας ήταν απαράδεκτη».
- Επομένως, πρέπει να γίνουν βήματα και από τις δύο πλευρές...
«Ναι. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση και δεν έχουμε πολυτέλεια για τυφλές πολιτικές συγκρούσεις».
- Εάν ήμουν ο Σαμαράς θα καλούσα τον Τσίπρα, θα τον ενημέρωνα ήσυχα ήσυχα, θα έκανα εκλογές και θα παρέδιδα.
«Δεν είστε ο Σαμαράς. Το θέμα είναι ότι θα έχουμε πολιτικό πρόβλημα και πιθανόν να προκύψει ακυβερνησία μετά από αυτό που λέτε».
Οι εκλογές
- Μα ούτως ή άλλως θα τις χάσετε τις εκλογές. Υπολογίζω ότι θα χάσετε και όλες τις περιφέρειες!
«Λάθος. Νομίζω ότι θα κερδίσουμε τις περισσότερες περιφέρειες. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εξάλλου, ο ρόλος των προσώπων είναι καθοριστικός. Δεν νομίζω ότι τα αποτελέσματά τους είναι απλή αντανάκλαση της γενικής πολιτικής σκηνής».
- Πώς βλέπετε το επόμενο διάστημα;
«Ιδιαίτερα κρίσιμο. Θα τεθεί το ζήτημα της συνολικής ρύθμισης του δημοσίου χρέους και επομένως το ζήτημα της εξόδου από το Μνημόνιο. Πρέπει τάχιστα να βγούμε στις αγορές και να σταθούμε στα πόδια μας».
- Οπότε, μυρίζομαι εκλογές.
«Ισως χρειαστεί μια πρόσφατη λαϊκή νομιμοποίηση για να χειριστεί η κυβέρνηση αυτά τα κρίσιμα θέματα. Και νομίζω πως θα την έχει».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.