Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Περίπτωση τρανς αστυνομικού απασχολεί για πρώτη φορά την ΕΛ.ΑΣ

Αμηχανία στους κύκλους της Κατεχάκη

Περίπτωση τρανς αστυνομικού απασχολεί για πρώτη φορά την ΕΛ.ΑΣ

Αθήνα

Η πρώτη περίπτωση επαναπροσδιορισμού φύλου αστυνομικού υπαλλήλου απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ., η οποία καλείται να διαχειριστεί ένα λεπτό προσωπικό ζήτημα. Η μέχρι πρότινος γυναίκα αστυνομικός, που υπηρεσιακά ανήκει στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Πληροφορίες του Έθνους ανέφεραν πως μετά την αρχική αμηχανία που επικράτησε στους κύκλους της Κατεχάκη, αποφασίστηκε να ακολουθηθούν οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες που προβλέπονται για όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι, μόλις επιστρέψει στην εργασία του από την αναρρωτική άδεια, ο κανονισμός προβλέπει ο αστυνομικός να περάσει από επιτροπή του Υγειονομικού προκειμένου να αξιολογηθεί αν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του, να φέρει όπλο και να ανταποκριθεί στις υπηρεσιακές ανάγκες.

Στην αξιολόγηση της υγειονομικής επιτροπής περιλαμβάνεται και ψυχοσωματική εξέταση, αλλά όπως επισημαίνεται από αστυνομικές πηγές είναι στάνταρ διαδικασία που ακολουθείται για όλους τους αστυνομικούς.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) επισημαίνει ότι θα παρακολουθήσει στενά την υπόθεση «καθώς θεωρούμε ότι και μόνο το γεγονός ότι τίθεται εν αμφιβόλω η θέση εργασίας ενός τρανς ανθρώπου, τούτο είναι πολύ σοβαρό θέμα, που αναδεικνύει:

» τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς που υφίστανται οι τρανς άνθρωποι στον χώρο της εργασίας,

» την αναγκαιότητα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, και,

» την αφαίρεση κάθε αναφοράς που σχετίζεται με την ταυτότητα φύλου από τους καταλόγους ψυχικών διαταραχών καθώς οι αναφορές αυτές, πέρα από τον επιπλέον στιγματισμό, θέτουν εν αμφιβόλω τις δικαιοπρακτικές ικανότητες ή ακόμη και την εργασία των τρανς ανθρώπων».
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.