Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η περίπτωση Ματέο Ρέντσι


Σωκράτης Τσιχλιάς ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ

Σπεύδω να δηλώσω ότι γνωρίζω τις πιθανότητες να απογοητευτούμε και από τον ταλαντούχο κ. Ρέντσι. Τον νεοεκλεγέντα αρχηγό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που από τη δημαρχία της Φλωρεντίας μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική σκηνή και, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας στα 39 του. Ωστόσο, αξίζει λίγος ενθουσιασμός καθώς φαίνεται ότι το ιταλικό πολιτικό σύστημα νιώθει τις επιταγές των καιρών για ριζική ανανέωση σε πρόσωπα, αλλά και πολιτικές. Ο Ρέντσι οδήγησε σε παραίτηση τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα όταν τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος υπερψήφισαν την πρότασή του για μια νέα αρχή, με επικεφαλής τον ίδιο. Και γιατί μας νοιάζει;

Μας ενδιαφέρει επειδή ανεβαίνει αλματωδώς, καλώντας τους συμπολίτες του να αποδεσμευτούν από ένα πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό. Επιχειρεί να τους πείσει ότι η πολιτική μπορεί να ασκηθεί με νέους όρους, ότι μια αλλαγή είναι δυνατή. «Ασχολούμαι με την πολιτική επειδή ακόμη πιστεύω», λέει, «όταν όλοι μοιάζουν κουρασμένοι και απογοητευμένοι. Μπορώ να προσφέρω το πιο σπάνιο αυτή τη στιγμή για την Ιταλία· την ελπίδα».

Ο Ρέντσι άσκησε έντονη κριτική στον Ενρίκο Λέτα, τον πρωθυπουργό-επικεφαλής του μεγάλου συνασπισμού με κορμό την Κεντροαριστερά, ότι δεν προχωρεί με αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις των θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, ούτε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αν σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, σας ενδιαφέρει ο Ρέντσι. Αν αισθανθήκατε τις τελευταίες ημέρες αφόρητη πλήξη από τις ανόητες κομματικές κοκορομαχίες για τη σταυροδότηση στις ευρωεκλογές, σας νοιάζει η απαγκίστρωση από τις πολιτικές συμβάσεις. Εάν ακόμη νιώσατε σφοδρή απογοήτευση από τις ανεκδιήγητες κομματικές εμμονές στην ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων-στελεχών, τότε σας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην Ιταλία. Μας ενδιαφέρει το ότι εκεί φαίνεται να πνέει ένας καινούργιος άνεμος. Μάς ενδιαφέρει να φτάσει και στα μέρη μας. Εχω την εντύπωση πως υπό αυτή τη σκοπιά, της ανανέωσης, της ρήξης με το παρελθόν, η ψήφος μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδιαιτέρως στις δημοτικές μπορεί να είναι καταλυτική.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.