Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση για τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές

Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν την ανάδειξη των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία κι όχι με λίστα. Η επιλογή αυτή φέρνει ανατροπές στους κομματικούς σχεδιασμούς εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, ενώ την ίδια ώρα έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα για τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση προβλέπει κατάλογο 42 υποψηφίων, με αλφαβητική κατάταξη, εκ των οποίων θα αναδειχθούν εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό του κόμματος από το οποίο προέρχονται.
Η συμφωνία των Σαμαρά - Βενιζέλου για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές επικοινωνείται ως καινοτομία, που δίνει το προβάδισμα στους ίδιους τους πολίτες για να αποφασίσουν ποια πρόσωπα θα στείλουν στην Ευρωβουλή, ενώ παράλληλα θα μειώσει την αναμενόμενη αποχή από τις ευρωεκλογές -διεξάγονται παράλληλα με το β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 25 Μαΐου.
Ωστόσο, για τους ίδιους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα αποτελέσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς θα πρέπει να απευθυνθούν στους πολίτες ολόκληρης της επικράτειας. Το γεγονός αυτό δίνει εκ των πραγμάτων πλεονέκτημα σε όσους είναι ήδη αναγνωρίσιμοι στο πανελλήνιο και έχουν πρόσβαση στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Εναλλακτικά, οι υποψήφιοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα social media.
Σε ό,τι αφορά τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή της σταυροδοσίας των υποψήφιων ευρωβουλευτών λύνει τα χέρια σε πολλά επίπεδα -και πρώτα απ όλα του Ευ.Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της ελληνικής «Ελιάς».
Το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» (που αποτελείται από την κίνηση των «58», άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και το ΠΑΣΟΚ) είχε ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ, τόσο για την μέθοδο επιλογής των υποψηφίων, όσο και για τη σύνθεσή του καθαυτήν. Με τη σταυροδοσία αφενός λύνεται το πρόβλημα αυτό, αφετέρου όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αποκτούν -θεωρητικά τουλάχιστον- προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους, λόγω εμπειρίας και αναγνωρισιμότητας.
Την ίδια ώρα, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς απαλλάσσονται από τις πιθανές πιέσεις στελεχών, που θα ήθελαν να λάβουν το χρίσμα για την ένταξη στη λίστα των ευρωεκλογών, καθώς και εκλόγιμη θέση. Με την κατάργηση της λίστας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αφενός εμφανίζονται να βάζουν όλους τους υποψήφιους σε μια ισότιμη διαδικασία, χωρίς να προωθούν εκλεκτούς, αφετέρου κινητοποιούν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερο για το κόμμα τους στο κυνήγι της ψήφου.
 Sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.