Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ανάμνησις νοσταλγικών στιγμών

 
 
Οι προηγμένες χώρες της Δύσης δεν έχαναν ευκαιρία να υπογραμμίζουν τα σημεία υπεροχής τους έναντι του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ με σπουδαιότερα την ελευθερία γνώμης και έκφρασης, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, τα εφάμιλλα συστήματα Υγείας και Παιδείας και την υπερεπάρκεια καταναλωτικών αγαθών. Την εποχή κατά την οποία οι αναξιοπαθούντες πληθυσμοί του υπαρκτού σοσιαλισμού σχημάτιζαν ουρές εκατοντάδων μέτρων προκειμένου να προμηθευτούν τα βασικά είδη διαβίωσης, οι αλαζόνες και κομπορρήμονες Δυτικοί πετούσαν και του πουλιού το γάλα στα σκουπίδια και τις χωματερές.
Υστέρηση, υπανάπτυξη και τριτοκοσμική κακομοιριά υποδηλώνουν οι ουρές. Παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης καιρούς. Θυμάμαι παιδί πως οι μπακάληδες, οι χασάπηδες κι οι μανάβηδες υποδέχονταν με τεμενάδες την εκλεκτή πελατεία τους· πόσω δε μάλλον οι καταστηματάρχες ένδυσης και υπόδησης. Ανέκαθεν ωστόσο έβλεπα μεγάλες και φουντωτές ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες. Το ΙΚΑ, η Εφορία, η ΔΕΗ σου άλλαζαν τα φώτα να περιμένεις με τις ώρες για μια εξέταση, έναν διακανονισμό ή για να εξοφλήσεις εκπρόθεσμα τον υπέρογκο λογαριασμό.

Ραγιάδες εξασκημένοι οι Ελληνες, αντί να απαιτήσουν ανθρώπινη εξυπηρέτηση...
...από ένα κράτος που πλήρωναν αδρά, εξαντλούσαν την επινοητικότητά τους για να ξεγελάσει ο ένας τον άλλο, να του πάρει τη θέση, να προηγηθεί, να τον κλέψει. Εγκυμονούσες μαντάμ κρατούσαν τα μπιλιέτα όλης της γειτονιάς, μανάδες με μωρά στην αγκαλιά περνούσαν κατά προτεραιότητα, κοντόσωμοι κύριοι και κυρίες τρύπωναν ανάμεσα στους εμβρόντητους συμπολίτες τους για να φτάσουν μια ώρα αρχύτερα στον γκισέ.

Εάν τους επέπληττε κάποιος θιγόμενος, ούρλιαζαν διαρρηγνύοντες τα ιμάτιά τους. Θριάμβευαν στις ουρές το δαιμόνιο και οι αδυναμίες της φυλής. Τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια το Δημόσιο εκσυγχρονίστηκε κομμάτι. Οι ΔΕΚΟ άνοιξαν υποκαταστήματα και αξιοποιώντας Ιντερνετ και πληροφορική, όσους κι αν συναντούσες μπροστά σε κάνα τεταρτάκι ξεμπέρδευες. Εις ανάμνησιν νοσταλγικών στιγμών μόνον κατά το τέλος του μηνός και ιδίως του έτους γινόταν χαμός. Κι εκεί που λέγαμε πως γίναμε Ευρώπη, τα κολλητάρια μας οι Ευρωπαίοι μάς φόρεσαν το μνημόνιο.

Συρρικνώθηκαν οι υπηρεσίες, απολύθηκαν υπάλληλοι, διαλύθηκε η Υγεία αλλά πολλαπλασιάστηκαν οι ουρές. Θυμίζουν Πολωνία του Γιαρουζέλσκι. Προχθές στις τρεισήμιση τα μεσάνυχτα μια κακή συναναστροφή μ” έφερε έξω απ” το Νοσοκομείο Συγγρού. Πλήθος κοιμόταν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή τυλιγμένο με κουβέρτες μπροστά στην πύλη. Κι όσο τσιμπιόμουν για να πιστέψω στα μάτια μου κατέφθαναν κι άλλοι. Υγεία στα χρόνια του Αδ-όνειδος. Στα ταχυδρομεία διαβάζεις ολόκληρους τους Αθλίους του Βίκτωρος Ουγκώ κι ακόμα να ΄ρθει η σειρά σου. Στη ΔΕΗ η ουρά στρίβει μονίμως στο δίπλα τετράγωνο. Στις τράπεζες, τα υπουργεία, τις ΔΟΥ μια απ΄ τα ίδια· κόσμος στοιχίζεται σαν τα γίδια· στριμώχνεται σαν τα σύννεφα που προοιωνίζονται λίγα νερά στα δυτικά, κεντρικά και νότια και σποραδικές καταιγίδες σε Ιόνιο και νότιο Αιγαίο.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.