Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνία με Gazprom για μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΚΑ

Συμφωνία για μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom κατά 15% ανακοινώθηκε πριν απο λίγο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Συμφωνία με Gazprom για μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωσή του ΥΠΕΚΑ, η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα και τοποθετεί την Ελλάδα στο μέσο όρο της τιμής της ηπειρωτικής ΕΕ και στις χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom.
Η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά- βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013 και μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου - βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φυσικό αέριο θα διατίθεται από τη ΔΕΠΑ με έκπτωση 10% στους βιομηχανικούς καταναλωτές και στις εταιρείες παροχής αερίου, που στη συνέχεια θα αναλάβουν να μετακυλίσουν την έκπτωση στους οικιακούς καταναλωτές.
Η συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016, με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.
ΕΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.