Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Στις 16 Μαρτίου το δημοψήφισμα στην Κριμαία...



Σε λίγες μέρες, στις 16 Μαρτίου, θα διεξαχθεί στην Κριμαία δημοψήφισμα για να αποφασιστεί αν η περιοχή θα παραμείνει μέρος της Ουκρανίας ή θα ενωθεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με...
τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ .

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συζητήσει εξάλλου την κρίση στην Ουκρανία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών αναμένεται ότι θα απευθύνει προειδοποίηση στη Ρωσία για τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία αφού η Μόσχα απέκρουσε τις δυτικές προσπάθειες να πεισθεί να αποσύρει πίσω στις βάσεις τους τις δυνάμεις της στην Κριμαία. Ο Κέρι βρίσκεται στη Ρώμη για συναντήσεις σχετικά με τη Λιβύη.

Στο μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία απομάκρυνε σήμερα το πρωί τους φιλορώσους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την περιφερειακή διοίκηση του Ντονέτσκ, της ρωσόφωνης πόλης στο ανατολικό τμήμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, θέτοντας υπό κράτηση 75 πρόσωπα στη διάρκεια της εφόδου, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Μετά την επιχείρηση, περίπου 100 διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένο το κτίριο, το οποίο είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από αντιπάλους της νέας φιλοευρωπαϊκής εξουσίας στο Κίεβο οι οποίοι ζητούν τη σύμπλευση με τη Μόσχα. Οι αρχές είχαν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο χθες, Τετάρτη, πριν απωθηθούν μερικές ώρες αργότερα από μια νέα έφοδο των διαδηλωτών.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την κρίση, ότι αυξάνει την ένταση και ότι επιδίδεται σε προκλήσεις στη χώρα του,
«Δεν είναι μόνο μια κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι μια κρίση στην Ευρώπη. Ζητούμε από τη Ρωσία να πει αν είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ή αν θέλει να ευθύνεται για νέες προκλήσεις και εντάσεις», τόνισε ο Γιατσενιούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.