Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία

28/02/14 από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
 Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Κριμαία. Ρωσικά τεθωρακισμένα προς την πρωτεύουσα της χερσονήσου. Το Κίεβο κατηγορεί την Μόσχα για εισβολή. Το Κρεμλίνο αρνείται εμπλοκή. Επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς. Συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ
22.47 Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Guardian στην Μόσχα, Σον Γουόκερ, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι στην Κριμαία έφθασαν 2.000 Ρώσοι στρατιώτες στην διάρκεια της ημέρας, με αεροσκάφη. Οπως είπαν στο κανάλι ATR της Κριμαίας, καταγράφηκαν 13 αφίξεις στρατιωτικών αεροσκαφών σε στρατιωτική βάση κοντά στη Συμφερούπολη, το καθένα εκ των οποίων μετέφερε 150 άτομα.
22.00 Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ο. Τουρτσίνοφ, υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο περιμένει πότε θα αντιδράσει η Ουκρανική πλευρά στις προκλήσεις του, έτσι ώστε η Ρωσία να μπορέσει να προσαρτήσει την Κριμαία. Αλλά ο «Ουκρανικός στρατός δεν αντιδρά» είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, που ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις και να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις, «αποσύροντας» τα ρωσικά στρατεύματα
21.50 Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε την Ρωσία για επιθετικές κινήσεις κατά της χώρας και ότι επεξεργάζεται σενάριο παρόμοιο με αυτό που οδήγησε στον πόλεμο με την Γεωργία. Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει στρατό στην Κριμαία και ότι «προσπαθεί να προκαλέσει» το Κίεβο ώστε να εμπλακεί σε «ένοπλη σύγκρουση».
Ukraine's acting President Turchinov attends a parliament session in Kiev
21.30 Τα τηλεφωνικά κέντρα στην Κριμαία...

... έχουν μπλοκάρει, σύμφωνα με το Κανάλι 5 της Κριμαίας, μεταδίδει το BBC. Αξιωματούχος της εταιρείας που έχει το τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο, της Ukrtelecom, ανέφερε στην εφημερίδα Ukrainska Pravda, ότι δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με την θυγατρική στην Κριμαία.

21:08 Η εφημερίδα Ukrainskaya Pravda δημοσιεύει φωτογραφίες Ρωσικού αεροσκάφους που ετοιμάζεται να προσγειωθεί στην Κριμαία και ενός κονβόι τεθωρακισμένων με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς  την Συμφερούπολη
PLANE

Εχει αναρτήσει ακόμα και ένα βίντεο που λέγεται ότι δείχνει το πέρασμα των 10 ρωσικών ελικοπτέρων πάνω από την Κριμαία, προς το αεροδρόμιο Μπελμπεκ, σημειώνοντας ότι τα ελικόπτερα εντόπισαν οι υπηρεσίες ασφαλείας στην μεθόριο που είχαν όμως ενημερωθεί αρμοδίως μόνο για τρεις αφίξεις
20.15 Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, οι Ουκρανικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χερσονήσου από ενόπλους. Επομένως όλες οι πτήσεις ματαιώνονται. Σύμφωνα με την τηλεόραση της Κριμαίας μαχητικά πέταξαν πάνω από την πόλη Dzhankoy 93 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Κριμαίας Συμφερούπολη, ενώ η στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην πόλη Evpatoria (Ευπατορία) – λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στα δυτικά της Κριμαίας- έχει μπλοκαριστεί από ενόπλους με στολές παραλαγής.
20.05 Σε δυο ώρες περίπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών, κεκλεισμένων των θυρών, μετά από αίτημα του Κιέβου, που προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Κριμαία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας
19.30 Το πρακτορείο ΑΡ εντόπισε στην Κριμαία ρωσικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού καθ’οδόν για την πρωτεύουσα της χερσονήσου ( via @haaretzcom)
rtethorakismena
 ef.syn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.