Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Προειδοποιήσεις Πούτιν...

...σε περίπτωση επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση...

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» από μέρους της Μόσχας εάν...
αποφασίσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη χώρα του εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, ενώ επέμεινε ότι το Κρεμλίνο διατηρεί το δικαίωμα να διατάξει τη χρήση βίας στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

«Τι θα πυροδοτούσε την πιθανή χρήση βίας; Είναι μόνον μια ακραία περίπτωση», είπε ο Πούτιν στη Μόσχα, στην πρώτη του συνέντευξη σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Όπως γνωρίζετε, ο νόμιμος πρόεδρος (της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς ζήτησε από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ για να σώσει ζωές και να προασπίσει την ευημερία του πληθυσμού» της χώρας, προσέθεσε ο Πούτιν.

Δυτικές δυνάμεις εντείνουν τις πιέσεις στο Κρεμλίνο... 
... λόγω της αναίμακτης κατάληψης της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις. Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απαιτεί να της παραδοθεί εκ νέου ο έλεγχος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Ο Πούτιν από την πλευρά του είπε πως η Ρωσία θεωρεί ότι δεν έχει εταίρους στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την ανατροπή του Γιανουκόβιτς «αντισυνταγματική».

«Όσοι πρόκειται να θεσπίσουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες, καθώς η ζημιά θα είναι αμοιβαία», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Εξάλλου ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τα στρατιωτικά γυμνάσια των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία να τερματιστούν την Παρασκευή 7η Μαρτίου, κίνηση που μοιάζει σχεδιασμένη για να διασκεδαστούν οι δυτικές ανησυχίες. Η δήλωση αυτή πιθανόν συνέβαλε σε μια μικρή άνοδο των δεικτών του χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Περίπου 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί λαμβάνουν μέρος στα γυμνάσια αυτά με τη συμμετοχή αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, αρμάτων μάχης και πολεμικών πλοίων. Θα επιστρέψουν στις βάσεις τους την 7η Μαρτίου, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας θεωρούν την «κατάληψη» της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις μια πράξη κήρυξης πολέμου. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία επενέβη στη Χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ρωσόφωνοι, για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Η κρίση στην Ουκρανία πυροδοτήθηκε τον Νοέμβριο όταν ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επικύρωση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και την τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ και αντ' αυτής αποφάσισε να συνάψει στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία μετά την ανατροπή του, δεν έχει πολιτικό μέλλον και «του το έχει ήδη πει». Ακόμη, δήλωσε ότι η ηγερία της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο είναι «καλοδεχούμενη» στη Μόσχα όποτε επιθυμήσει να την επισκεφθεί.

Ο Πούτιν διέψευσε τις φήμες σχετικά με τον Γιανουκόβιτς -φέρεται να απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς κατά δημοσιεύματα ορισμένων ΜΜΕ- και δήλωσε ότι συναντήθηκε μαζί του «πριν από δύο ημέρες» και είναι «σώος και ασφαλής».

Δεχόμενος μια ομοβροντία ερωτημάτων από δημοσιογράφους σχετικά με την επαμφοτερίζουσα θέση του όσον αφορά τη χρήση βίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν ύψωσε ένα δάκτυλο και απάντησε «ακούστε με καλά, θέλω να καταλάβετε - εάν λάβουμε αυτή την απόφαση, θα τη λάβουμε για να προστατεύσουμε τον λαό της Ουκρανίας».

Ο ίδιος επέμεινε πως οι ένοπλοι που κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας είναι ένοπλες δυνάμεις «αυτοάμυνας» και όχι ρωσικά στρατεύματα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν. «Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει στολές», είπε ο Πούτιν.

Η ΕΕ θα διεξαγάγει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία μεθαύριο Πέμπτη και σε αυτή έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία δεν συμβάλλει να σχηματιστεί μια ομάδα επαφής έως την Πέμπτη τότε «θα αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων» την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος έφτασε νωρίτερα σήμερα στο Κίεβο, έχει καταδικάσει με έντονο τρόπο την «εισβολή και την κατοχή» της Κριμαίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις «εντός ημερών» στη Μόσχα. Οι νέες ρωσικές αρχές έχουν κάνει λόγο περί άφιξης στην Κριμαία χιλιάδων Ρώσων στρατιωτικών τις τελευταίες ημέρες.

Ο Πούτιν, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο έδαφος της Ρωσίας, είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να τη φιλοξενήσει αλλά οι δυτικοί ηγέτες «δεν χρειάζεται» να μεταβούν εκεί εάν δεν το επιθυμούν. Ακόμη, ανέφερε ότι η ρωσική απειλή περί ανάκλησης του Ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ είναι κάτι που δεν θα επιθυμούσε να συμβεί και θα χρησιμοποιούσε μόνο ως ένα μέτρο της «υστάτης προσφυγής».

Ακόμη, ο Πούτιν δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να εκταμιεύσει άλλη μία δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας -συνολικού ύψους 15 δισεκ. δολαρίων- που είχε δεσμευτεί να παράσχει στο Κίεβο, αλλά δυτικές κυβερνήσεις ζήτησαν από τη ρωσική κυβέρνηση να μην το πράξει.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξάλλου είπε ότι αναμένει πως το συνολικό χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο ενδέχεται να ανέλθει σε δύο δισ. δολάρια.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Μόσχα θέλει να συνεργαστεί με τα δυτικά κράτη και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα μπορούσε να παράσχει χρηματοοικονομική στήριξη στο Κίεβο. Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ζητήσει από το ΔΝΤ τη χορήγηση ενός πακέτου στήριξης 15 δισεκ. δολαρίων για να αποφύγει το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.