Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Όταν χρωστάς, πρώτα πληρώνεις τα χρέη σου και μετά παίρνεις δώρα στα βαφτιστήρια σου


  Παραπολιτική

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά εδώ και λίγο καιρό δυο φράσεις με τις οποίες βγάλαμε τον χειμώνα, έχουν εξαφανιστεί εντελώς από τον δημόσιο διάλογο. Πάει το «success story», πάνε οι ατέλειωτες υποσχέσεις με βάση το «πρωτογενές πλεόνασμα».

Τι έχει συμβεί; Αυτό που λίγο-πολύ επιτάσσει η ίδια η ζωή. Η Τρόικα ήρθε στην Ελλάδα, ρώτησε την ελληνική κυβέρνηση που θα βρει τα λεφτά για όλα αυτά που τάζει στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση είπε «από το πλεόνασμα», η Τρόικα χαμογέλασε κι απάντησε «ας σοβαρευτούμε».

Όπως διαβάζω σήμερα στη Ναυτεμπορική, η Τρόικα ζητά να διατεθεί ένα μεγάλο μέρος του πλεονάσματος για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Μιας και συνήθως το ξεχνούν οι Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αυτοί οι «ιδιώτες», είναι άνθρωποι, σίγουρα παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά πάντως άνθρωποι.

Τι προτιμά να κάνει η κυβέρνηση από το να πληρώσει πιο γρήγορα τα χρέη της στους ιδιώτες; Να προστατεύσει τον δημόσιο τομέα, να σώσει ή και να αυξήσει επιδόματα υπαλλήλων (π.χ των ενστόλων) και γενικά να φροντίσει να δει ποια ακροατήρια μπορούν να τις φέρουν ψήφους, αν τα στηρίξει επιλεκτικά και στοχευμένα.

Σαν να μην έφτανε η εξοντωτική φορολογία που κλείνει επιχειρήσεις κι αποθαρρύνει νέες να ανοίξουν, η κυβέρνηση στέλνει ένα ακόμα σαφές μήνυμα σε όποιον τολμά να σκέφτεται να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα: όταν θα έχουμε λεφτά, πρώτα θα πληρώσουμε τους άλλους και μετά εσάς.

Αλλά εντάξει μωρέ, γιατί να συζητάμε για όλα αυτά; Ας μιλήσουμε με πάθος για το κατοχικό δάνειο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.