Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ανοιχτά τώρα όλα τα ενδεχόμενα στην Ουκρανία

Αντιφατικά μηνύματα προς το Κίεβο και τη Δύση έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την προεδρική κατοικία του.

Η Ρωσία δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να στείλει εκεί στρατεύματα, εφόσον αυτό της ζητηθεί από τις ρωσόφωνες περιοχές της χώρας, διεμήνυσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Λύνοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του μετά τις δραματικές εξελίξεις, ο Ρώσος ηγέτης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμβιβασμού με τη Δύση, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και τονίζοντας ότι ο ανατραπείς πρόεδρος Γιανουκόβιτς «δεν έχει πολιτικό μέλλον».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν χθες στον αέρα για να εμποδίσουν άοπλους Ουκρανούς στρατιώτες να προσεγγίσουν στρατιωτική βάση. Εξάλλου, δοκιμαστική βολή βαλλιστικού πυραύλου Topol RS-12, ικανού να φέρει πυρηνική γόμωση, πραγματοποίησε χθες η Ρωσία, διακινδυνεύοντας τη διαπραγμάτευση με τη Δύση, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα υιοθετούσε αυστηρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, δηλώνοντας ότι ο «Πούτιν δεν ξεγελάει κανέναν πια». Ενώ η Χερσόνησος της Κριμαίας εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών πολιτοφυλακών και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων της Σεβαστούπολης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το παράθυρο του συμβιβασμού με τη Δύση, διατηρώντας ταυτόχρονα στο τραπέζι το χαρτί της επέμβασης, έστω και ως «μέσο ύστατης καταφυγής».
Λύνοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του μετά την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να ανοίξει πόλεμο με τον λαό της Ουκρανίας». Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει: «Αν δούμε να επικρατεί αναρχία στις ανατολικές περιοχές της χώρας, αν ο λαός αυτών των περιοχών ζητήσει τη βοήθειά μας... τότε διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να προστατεύσουμε τους πολίτες». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε ότι Ρώσοι ένοπλοι έχουν περικυκλώσει βάσεις του ουκρανικού στρατού στην Κριμαία, επιμένοντας ότι πρόκειται για «πολιτοφυλακές εθελοντών» από τον τοπικό πληθυσμό.
Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε διατάξει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία, αποκλιμακώνοντας, έν τινι μέτρω, την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν «άδειασε» τον Γιανουκόβιτς, αναγνωρίζοντας ότι «ο ουκρανικός λαός είχε βάσιμους λόγους να αντιδράσει στην εκτεταμένη διαφθορά» και σε άλλα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης. «Δεν βλέπω κανένα πολιτικό μέλλον για τον κ. Γιανουκόβιτς, κάτι που του έχω ήδη πει, άλλωστε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αποδοκίμασε ωστόσο την «πραξικοπηματική» ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου από «υπερεθνικιστές και αντισημίτες», ενώ εκτίμησε πως το αποτέλεσμα αυτής της ανατροπής ήταν «να αντικατασταθεί μια ομάδα κλεπτοκρατών από μια άλλη».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.