Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Απτόητη η Ρωσία...


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε χθες Παρασκευή «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά την...
ουκρανική κρίση στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», συνέχισε η ανακοίνωση.
«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία», επεσήμανε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Μέχρι τώρα πάντως δεν φαίνεται να...

...καταλαβαίνει από κυρώσεις η Μόσχα, καθώς δείχνει να αδιαφορεί για τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεχίζει την επιθετική της πολιτική στην Κριμαία.
Μάλιστα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, τον προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλλει ο Λευκός Οίκος θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «μπούμερανγκ» για τις ΗΠΑ.
Το πρώτο που ζήτησε η Δύση από τη Μόσχα είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ουκρανικές αρχές. Κάτι τέτοιο η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά και μάλιστα το επανέλαβε χθες εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για «αναξιόπιστους», αναφερόμενος σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Τα 60 λεπτά της κρίσιμης συνομιλίας
Δεύτερον, η Ρωσία, για να αποφύγει τις κυρώσεις, θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. Το Κρεμλίνο δεν δείχνει διατεθειμένο να κάνει πίσω τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου. Χθες, ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν ουκρανική βάση εκτόξευσης πυραύλων στη χερσόνησο.
Τρίτον, ο ρωσικός στρατός έχει κληθεί να επιτρέψει στους διεθνείς στρατιωτικούς παρατηρητές να περάσουν στην Κριμαία. Όσες φορές έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στη χερσόνησο, οι παρατηρητές έχουν απωθηθεί από ενόπλους.
Τέλος, οι δυτικές δυνάμεις ζητούν από τη Ρωσία να ακυρωθεί το δημοψήφισμα για την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Χθες διέρρευσε το ψηφοδέλτιο, ενώ οι επικεφαλής των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που από το δημοψήφισμα προκύψει η προσχώρηση στη χώρα τους, τότε η Κριμαία θα αντιμετωπιστεί ως ισότιμο μέλος της Ρωσίας.

«Απειλεί» η Gazprom

Την ίδια ώρα, η δημόσια ρωσική επιχείρηση αερίου Gazprom «απειλεί» την Ουκρανία ότι θα διακόψει τις εξαγωγές, εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών, ύψους 1,89 δισ. δολαρίων.
«Σήμερα 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Gazprom δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές», είπε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη...
 
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.