Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

«O φασισμός απειλεί την Ουκρανία»

ΟΛΓΑ ΚΟΒΙΤΙΔΗ (αντιπρόεδρος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας)

«Το «έλκος» του φασισμού απειλεί την Ουκρανία»

«Στην Κριμαία οι πολίτες τρόμαξαν από την τροπή που πήραν τα γεγονότα. Ανεξέλεγκτες ομάδες και συμμορίες είχαν πάρει στα χέρια τους το νόμο. Είναι τρομακτικό να βλέπεις νεοναζιστικές ομάδες να κυριαρχούν»
Μπορεί σήμερα οι κάτοικοι της Κριμαίας να καλούνται να αποφασίσουν «με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν», το αποτέλεσμα όμως είναι γνωστό. Με τη «Μητέρα Ρωσία» θα πάνε. Οι δεσμοί τους όλα αυτά τα χρόνια έμειναν άρρηκτοι. Ακόμη και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, όταν η Κριμαία πέρασε στα χέρια της Ουκρανίας. Ηταν το «δώρο» που έχει κάνει ο Χρουστσόφ, στα χρόνια της παντοκρατορίας του, προς τη γενέθλια γη.
Τελευταία όμως η «ομογάλακτος» χώρα άρχισε να έχει άκρως δυτικόστροφους προσανατολισμούς και φιλοδοξίες. Η βαθιά ρήξη που υπέβοσκε δεν άργησε να εκδηλωθεί και οι χθεσινοί φίλοι έγιναν άσπονδοι εχθροί. Πλέον οι κάτοικοι της Κριμαίας επιθυμούν την επανένωσή τους με τη μητέρα πατρίδα.

Η Ολγα Κοβιτίδη είναι αντιπρόεδρος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, ελληνικής καταγωγής και δικηγόρος στο επάγγελμα. Καταφέραμε και μιλήσαμε μαζί της μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Κριμαία.
* Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία;
- Σήμερα δυστυχώς η χώρα μας μαστίζεται από μια πολύ βαθιά κρίση, πολιτική, οικονομική και κοινωνική. Η Ουκρανία βρίσκεται σε αποσύνθεση. Βέβαια όλο αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι το επεδίωξαν και έχουν όφελος από την κατάσταση που διαμορφώθηκε και τη δύναμη που έχουν οι ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες.
* Πώς εξηγείτε τη ραγδαία άνοδο αυτών των ομάδων;
- Η πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι μια ασθένεια με πολλές επιπλοκές. Είναι οι «πυώδεις εκκρίσεις» και τα «έλκη» που κουβαλά μέσα της η κάθε κοινωνία και εμφανίζονται σε περιόδους πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων. Ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού του φασισμού απειλεί όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές. Είναι καθήκον των κοινωνιών σε όσα κράτη «ανθεί» το φαινόμενο να το ξεριζώσουν από το σώμα τους. Αυτό το «έλκος» δεν πρέπει να προχωρήσει βαθύτερα στο σώμα καμιάς κοινωνίας.
* Στην Κριμαία πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι;
- Στην Κριμαία, στο Νότο γενικότερα, οι πολίτες...
 συνέχεια :
... τρόμαξαν από την τροπή που πήραν τα γεγονότα. Ανεξέλεγκτες ομάδες και συμμορίες είχαν πάρει στα χέρια τους το νόμο. Είναι τρομακτικό να βλέπεις νεοναζιστικές ομάδες να κυριαρχούν. Αυτές οι φασιστικές ομάδες πήραν την εξουσία στην Ουκρανία. Η καινούργια Βουλή ακύρωσε μια σειρά από νόμους που αφορούσαν τις μειονότητες και ο λαός στο Νότο δεν εμπιστεύεται πλέον την ουκρανική κυβέρνηση. Τώρα πια δεν ξέρουν ποιος πραγματικά κυβερνά την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα ο λαός πιστεύει ακράδαντα ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν είναι τίποτα άλλο από μια μαριονέτα στα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Υπάρχει και προσύμφωνο παράδοσης ολόκληρης της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι μια απόδειξη.
* Γιατί η Κριμαία είναι με τη Μόσχα και όχι με το Κίεβο;
- Πρώτ' απ' όλα να πούμε ότι ο λαός της Κριμαίας το μόνο που επιθυμεί είναι η ειρήνη. Γι' αυτό και ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση, που προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα. Να κάνει έκκληση προς όλα τα δημοκρατικά κράτη ώστε να μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κριμαίας. Η Κριμαία είναι αδελφή της Ρωσίας, μας συνδέουν τα πάντα από αιώνες.
* Τι επιδιώκει η Κριμαία, ένωση με τη Ρωσία ή ανεξαρτησία;
- Εμείς πρωταρχικά δεν είχαμε θέσει θέμα ένωσης με τη Ρωσία. Το μόνο που θέσαμε ήταν η διεύρυνση των δικαιωμάτων αυτονομίας, με σκοπό να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, μέσα στη σύνθεση της Ουκρανίας. Οταν αυτό η κυβέρνηση του Κιέβου μάς το αρνήθηκε, οι πολίτες της Κριμαίας καταλάβαμε ότι η Βουλή της Ουκρανίας δεν θέλει να ζει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Αυτό θεωρείται καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο λαός αποτελεί τον ύψιστο φορέα εξουσίας. Το δικαίωμα του λαού για ελεύθερη έκφραση της βούλησης και του αυτοπροσδιορισμού ορίζεται από το Σύνταγμα της Ουκρανίας. Αυτό το δικαίωμα καταπατείται άγρια και απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την Ουκρανία για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Το μείζον είναι η ένωση της Δημοκρατίας της Κριμαίας με τη Ρωσία. Το δεύτερο είναι η διερεύνηση των δικαιωμάτων της Κριμαίας. Επιστροφή του Συντάγματος του 1992 και παραμονή στη σύνθεση της Ουκρανίας. Σήμερα ο καθένας μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του. Εμείς παρέχουμε αυτό το δικαίωμα στο λαό. Μόνος του θα αποφασίσει. Ούτε η Βουλή ούτε η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Μόνο ο λαός. Εμείς αναγνωρίζουμε ως κύρια εξουσία, την εξουσία του λαού. Και αυτό θέλουμε να το αντιληφθούν όλοι. Μια και καλή.
* Με ποια πλευρά είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κριμαίας;
- Η Κριμαία είναι μια πολύ πλούσια περιοχή που μπορεί όχι μόνο να είναι αυτάρκης, αλλά και κερδοφόρα. Βέβαια πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε. Να σκεφτόμαστε και τους συνανθρώπους μας, όχι μόνο τον εαυτό μας. Εάν ο λαός θα πάρει απόφαση υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, τότε η Κριμαία θα ανακηρυχθεί Αυτόνομη Δημοκρατία. Θα ονομάζεται Δημοκρατία της Κριμαίας. Τότε θα μπούμε στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οχι ως νομός, όχι ως Αυτόνομη Δημοκρατία, αλλά ως ανεξάρτητο κράτος, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολιτών της Κριμαίας. Και ελπίζουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως προστατεύει τους πολίτες της, θα προστατέψει και εμάς.
* Τι στάση κρατούν οι Ελληνες της Κριμαίας;
- Στη συγκέντρωση των Ελλήνων της Κριμαίας συζητήθηκε το θέμα εθνικιστών και χωρίς περιστροφές αποκάλεσαν τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κιέβου φασιστικές και κατήγγειλαν τις πρακτικές τους. Επίσης στην ίδια συγκέντρωση κατήγγειλαν τον πρόεδρο των Ελλήνων της Κριμαίας, τον κ. Σαμοϊλίδη, ο οποίος υποστήριξε την κυβέρνηση του Κιέβου.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.