Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ο Αθανασίου παρενέβη για να μην φτάσει στη Βουλή η δικογραφία για Μιχελάκη!


  Παραπολιτική
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από το ΗOT DOC, φαίνεται πλέον πως η χαμένη δικογραφία βρίσκεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης για πάνω από δύο μήνες.

Ο υπουργός αντί να την διαβιβάσει τυπικά όπως όφειλε, την κράτησε. Αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο υπουργός εμφανίζεται να στέλνει πίσω τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο για τυπικούς λόγους. Δηλαδή για να αναδιατυπωθεί η κατηγορία με βάση άλλο άρθρο του ποινικού κώδικα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής η Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάζει την δικογραφία στον Άρειο Πάγο ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο νομιμότητας, δηλαδή να ελέγξει αν οι κατηγορίες διατυπώνονται σωστά. Στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο είναι υπεύθυνο τυπικά, ως ενδιάμεσος να την διαβιβάσει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα όπως ορίζει το άρθρο 83 του κανονισμού της Βουλής: "Oι αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά Bουλευτή, σύμφωνα με τα άρθρα 61 παρ.2 και 62 παρ. 1 του Συντάγματος, αφού ελεγχθούν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποβάλλονται στη Βουλή δια του Υπουργού Δικαιοσύνης και καταχωρίζονται σε ιδιαίτερο βιβλίο κατά τη σειρά της υποβολής τους".

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σταθόπουλο:

Ο υπουργός δεν νομιμοποιείται να σταματήσει την δικογραφία. Ο ρόλος του υπουργείου είναι να την μεταβιβάσει. Ο Άρειος Πάγος πριν μεταβιβάσει την δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προφανώς και είχε κάνει έλεγχο νομιμότητας της δικογραφίας πριν την προωθήσει, όποτε και ο ρόλος του υπουργείου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθαρά διεκπεραιωτικός

Αναλυτικά στο Κουτί της Πανδώρας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.