Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί καθηγητών του ΕΜΠ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΔΟΕ
Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί καθηγητών του ΕΜΠ
Της Μαρίας Βουργάνα
Στους καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επικεντρώνεται τώρα ο έλεγχος του ΣΔΟΕ μετά την αποκάλυψη φοροδιαφυγής ύψους 20,79 εκατ. ευρώ που εντόπισαν οι φοροελεγκτές στο Ιδρυμα. Το ΣΔΟΕ θα ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές την άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να ανοίξουν οι λογαριασμοί των καθηγητών, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει ο έλεγχος των εισοδημάτων που δήλωσαν στην εφορία την τελευταία δεκαετία και της περιουσιακής τους κατάστασης.
Ο φορολογικός έλεγχος στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ έδειξε ότι την περίοδο 2002 ? 2013, το Μετσόβιο είχε εισπράξει από ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου, το ποσό των 83 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων. Οι εισπράξεις αυτές που αποδεικνύονται από τα παραστατικά που εκδόθηκαν, δεν εμφανίστηκαν στα βιβλία του ΕΜΠ αλλά ούτε και στην εφορία. Συγκεκριμένα τα έσοδα των 83 εκατ. ευρώ δεν δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε το ΕΜΠ, με αποτέλεσμα να μη φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 25% και το Δημόσιο να χάσει έσοδα ύψους 20,796 εκατ. ευρώ.
«Θα ψάξουμε να βρούμε πού πήγαν τα λεφτά», δηλώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΔΟΕ, καθώς τα ποσά που εισπράχθηκαν είναι σημαντικά και όπως λένε «κάποιοι τα μοιράστηκαν...». Έτσι τώρα, οι έρευνες του Σώματος επικεντρώνονται στους καθηγητές του ΕΜΠ για τους οποίους θα ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε έλεγχο των δηλωθέντων εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασής τους.
Το ΕΜΠ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «ανέκαθεν ο Ειδικός Λογαριασμός υποβάλλει σχολαστικά δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ως «Νομικό Πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» σε πλήρη συμμόρφωση με την οικεία νομοθεσία, ουδέποτε δε μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί κανένα θέμα από τις φορολογικές αρχές. Όλα ανεξαιρέτως τα έσοδα έχουν πλήρως αναγραφεί στις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία». Και προσθέτει ότι «μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ τον περασμένο μήνα ακολουθεί ήδη η νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία για τη στήριξη των θέσεων του Ειδικού Λογαριασμού του Ιδρύματος, ο οποίος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εξαντλεί πλήρως τις φορολογικές του υποχρεώσεις».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.