Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


cropped-moikonos-sima-low.jpg                                                                           


Αστικός Συνεταιρισμός για την ανακύκλωση στη Μύκονο

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

30.04.2014
Αγαπητοί συμπολίτες,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε και επιβάλλεται να σας πληροφορήσουμε για μία σημαντική εξέλιξη στο θέμα της διαχείρισης της ανακύκλωσης στην Μύκονο. Την Πέμπτη 17 Απριλίου 2014 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου. Ανάμεσα στα θέματα προς συζήτηση ήταν και η ‘‘έγκριση πρότασης για την αντιμετώπιση του ανακύψαντος (;) θέματος της ανακύκλωσης’’ ως 19ο θέμα στην ημερήσια διάταξη (έχουμε την εντύπωση ότι θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της ιεράρχησης των θεμάτων!).
Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε ‘‘ο Δήμος Μυκόνου να επανεκκινήσει την συλλογή των ανακτώμενων υλικών με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό’’ δηλαδή να πραγματοποιήσει την ανακύκλωση με τον ίδιο απαράδεκτο και άθλιο τρόπο (χωρίς διαλογή στην πηγή, με τα σύμμεικτα απορρίμματα να βαπτίζονται ανακυκλώσιμα και τους μπλε κάδους ξέχειλους από σκουπίδια). Επιπρόσθετα, κάνει λόγο για την παρεμβολή ενός τοπικού ιδιωτικού κέντρου ανακύκλωσης, στο οποίο θα οδηγείται το περιεχόμενο των μπλε κάδων, γεννώντας εύλογες απορίες για το τι μπορεί να διαδραματίζεται στο παρασκήνιο.
Η δημοτική αρχή στην εισήγησή της άφησε να εννοηθεί...

 συνέχεια
... ότι η παραπάνω είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Πάνω σε αυτήν την απόφαση οφείλουμε να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις: Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, η εποπτεύουσα κρατική αρχή για την ανακύκλωση σε πανελλαδικό επίπεδο, με το έγγραφό του (3308/11.4.2014) προς το Δήμο Μυκόνου παραδέχεται δημοσίως, για πρώτη φορά, ότι η ανακύκλωση στην Μύκονο δεν λειτουργεί σωστά, αφού‘‘είναι γνωστά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την μη σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης στη νήσο Μύκονο, με αποτέλεσμα σήμερα να εκτελείται σε περιορισμένο βαθμό από τοπικό Συνεταιρισμό και να έχει εκτεθεί η χώρα μας στην Ε.Ε.’’.
Επιπλέον ο ΕΟΑΝ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της διαλογής στην πηγή ως την προσφορότερη μέθοδο ανακύκλωσης στο νησί, σε αντίθεση με την απόφαση του Δήμου Μυκόνου, που, προκλητικά, την αγνοεί. Στο τέλος, δε, του συγκεκριμένου εγγράφου γίνεται ειδική μνεία στο Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ αφού‘‘χρήσιμη θα ήταν η συνεργασία του Δήμου με τον Αστικό Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ, φορέα που εκτελεί δράσεις ανακύκλωσης στο διάστημα που διεκόπη η δραστηριότητα του Δήμου, προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες προς το κοινό όφελος’’. Τελειώνοντας, το έγγραφο του ΕΟΑΝ επισημαίνει ότι ‘‘σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τόσο του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης της Ανακύκλωσης (σημ. ΕΕΑΑ), όσο και του Δήμου Μυκόνου θα εφαρμοστεί το άρθρο 20 του Ν. 2939/2001’’ (που προβλέπει πρόστιμα για την μη συμμόρφωση!)
Παράλληλα, το συλλογικό σύστημα διαχείρισης (ΕΕΑΑ) έχει επιδοθεί σε  κρούσεις προσεταιρισμού του συνεταιρισμού ΜοίκοΝΟΣ, αναγνωρίζοντας, έμμεσα, τις τεράστιες ευθύνες που το βαραίνουν για τη σημερινή κατάσταση της ανακύκλωσης στο νησί μας, αλλά και τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Ενώ, λοιπόν, βλέπουμε τους επίσημους φορείς να αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος και να προτρέπουν το Δήμο να συνεργαστεί με το συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου στρουθοκαμηλίζει, αποφασίζει την επιστροφή σε ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης της ανακύκλωσης,  αποποιείται τις ευθύνες του και προσπαθεί να φορτώσει τις επιλογές του σε άλλους, προτείνοντας η ΕΕΑΑ να συμφωνήσει με κάποιο ιδιωτικό ΚΔΑΥ!
Το παράδοξο και εξοργιστικό, ταυτόχρονα, είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία ως συνεταιρισμός πολιτών να μάχεται για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ανακύκλωσης και την εφαρμογή ενός δημοτικού συστήματος ανακύκλωσης και την ίδια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο να ωθεί στην ιδιωτικοποίησή της. Και αυτό παρά τις παραινέσεις του ΕΟΑΝ, παρά την παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο του προέδρου του ΜοίκοΝΟΣ κ. Σταύρου Ασημομύτη και παρά τη διαβεβαίωση της παρούσας δημοτικής αρχής, προς το ΔΣ του Συνεταιρισμού, για μία συνάντηση (που ποτέ δεν έγινε), ώστε να διερευνηθεί το νομικό πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Μυκόνου και στο Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ. Αγνοώντας, δε,  προκλητικά, την εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία, αλλά και την «τεχνογνωσία», που έχει κατακτήσει ο τελευταίος στο μικρό διάστημα της λειτουργίας του και αρνούμενο να επωφεληθεί από την ανιδιοτελή δράση του.
Πέρα από όλα τα άλλα, προκύπτουν και ζητήματα εγκυρότητας της συγκεκριμένης απόφασης, όπως: η απουσία από τη συνεδρίαση δύο από τους δημοτικούς συμβούλους, που φέρονται να προσυπογράφουν την απόφαση, η μη ανάγνωση  και η απόκρυψη του εγγράφου του ΕΟΑΝ για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων νομικής φύσης, για τα οποία ο Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ επιφυλάσσεται να ενεργήσει καταλλήλως  ως προς τη νομιμότητά τους. Πρωτίστως, όμως, προκύπτει μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για το δικαίωμα αυτού του ακρωτηριασμένου Δημοτικού Συμβουλίου (παρόντες, μόλις, 8 σύμβουλοι κατά την ψηφοφορία) να λαμβάνει αποφάσεις που θα δεσμεύουν και την επόμενη Δημοτική Αρχή,  ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές.
Κατόπιν όλων των παραπάνω
Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία  για το συγκεκριμένο ζήτημα να τοποθετηθούν δημοσίως. Συγκεκριμένα τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν τη πρόταση : Γρυπάρη Ειρήνη, Σκαγιά Δημήτριο, Σαλάχα Νικόλαο, Μπάλλα Δήμήτριο,Θεοχάρη Ιωάννη και Ατζαμόγλου Μιλτιάδη , αυτούς που ψήφισαν πάρων και παρούσα αντίστοιχα  Κουσαθανά Αντώνιο και Καμμή Άννα   καθώς και αυτούς  που ένω δεν παραβρίσκονταν, τα ονόματα τους αναρτήθηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ως παρόντες Παναγιωτακόπουλο Λάμπρο και Κονταράτο Ιωάννη.
Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση για τη συγκεκριμένη απόφαση και τις μεθοδεύσεις αλλά  και να στηρίξουν έμπρακτα αυτή την κοινή προσπάθεια των κατοίκων του νησιού για μία ολοκληρωμένη διαχείριση της ανακύκλωσης στην Μύκονο.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αστικός Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ, επιφυλασσόμενος για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του, δηλώνει ότι θα είναι παρών με συνέπεια και συνέχεια στον αγώνα για μία καθαρή και πολιτισμένη Μύκονο, όπως αξίζει στο νησί που αγαπάμε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ΜοίκοΝΟΣ ΣΥΝ.Π.Ε.

cropped-moikonos-sima-low.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.