Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Γιατί ο ελληνικός προορισμός δεν προσελκύει πλούσιους τουρίστες



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
 Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η μέση ανά ταξίδι δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, παρά τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει η φετινή περίοδος. Η έλλειψη σύνθετων πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, μεγάλων συνεδριακών κέντρων στα αστικά κέντρα, περισσότερων home porte λιμανιών για τις κρουαζιέρες, μαρινών κ.ά. είναι ορισμένα απο τα βασικά μειονεκτήματα του ελληνικού προορισμού που δεν προσελκύει περισσότερους πλούσιους τουρίστες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πέρυσι η χώρα μας πραγματοποίησε ρεκόρ συνολικών αφίξεων ξένων τουριστών και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα 20,1 εκατ. και 12,2 δισ. ευρώ. αντίστοιχα.
Το 2013 η μέση ανά ταξίδι δαπάνη των ξένων ήταν 604,2 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 1,9%. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε έως ένα βαθμό η χαμηλή οικονομική απόδοση των τουριστών κρουαζιέρας, καθώς η μέση δαπάνη τους –που ενσωματώθηκε στο σύνολό της στα στοιχεία του 2013– ανέρχεται σε 203,1 ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα ανά ταξίδι τους στη χώρα μας δαπανούν οι Καναδοί (1.388 ευρώ), οι Αυστραλοί (1.369 ευρώ), οι Αμερικανοί (1.218 ευρώ), οι Ρώσοι (989 ευρώ), οι Ελβετοί (961 ευρώ) και οι Αυστριακοί (898 ευρώ). Πάντως, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου δείχνουν ότι οι ξένοι επισκέπτες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας ξόδεψαν...

 συνέχεια
... περισσότερα σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Ειδικότερα, η μέση ανά ταξίδι δαπάνη (χωρίς να υπολογίζονται τα στοιχεία της κρουαζιέρας) αυξήθηκε κατά 6,3% φθάνοντας σε 397 ευρώ.
Την υψηλότερη μέση ανά ταξίδι δαπάνη ξένων τουριστών μεταξύ των άμεσων προς τη χώρα μας ανταγωνιστριών προορισμών καρπώνεται η Ισπανία. Το 2013 η μέση δαπάνη διαμορφώθηκε στα 976 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,7%. Υψηλά διατηρήθηκε η μέση δαπάνη και για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου στα 1.000 ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Επίσης, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ελληνικό προορισμό διαμορφώνεται η μέση δαπάνη των ξένων στην Κύπρο, φθάνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία για το περυσινό έτος στα 860 ευρώ. Μόνο στην Τουρκία η μέση ανά ταξίδι δαπάνη των ξένων τουριστών σε ετήσια βάση κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς για το 2013 διαμορφώθηκε πέριξ των 535 ευρώ. Για το τρίμηνο η μέση δαπάνη των ξένων στη γειτονική χώρα έφθασε στα 628 ευρώ.
Αύξηση δαπανών
Πάντως, όπως δείχνουν στοιχεία της Trivago, φέτος οι τουρίστες θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη διαμονή τους σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, ενισχύοντας τις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας. Αυτό προκύπτει από την ανάκαμψη των ξενοδοχειακών τιμών έπειτα από τη μεγάλη πτώση των προηγούμενων ετών. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό περίπου 53% για τον Μάιο παρατηρείται στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης όπου η μέση online τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο διαμορφώθηκε σε 199 ευρώ έναντι 130 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ημεροβίγλι με αύξηση κατά 49% φθάνοντας στα 283 ευρώ, στην τρίτη τα Φηρά με αύξηση 46% (158 ευρώ) και στην τέταρτη τα Χανιά με αύξηση 32% (82 ευρώ).
Στο μεταξύ, οι προοπτικές ανάπτυξης και οι επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα στον τουρισμό αναλύθηκαν χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΞΕΕ και η πρεσβεία της Γερμανίας. Την εκτίμησή της για αύξηση του τουρισμού φέτος εξέφρασε η υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο πρέσβης της Γερμανίας δρ Πέτερ Σόοφ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από ήλιο και θάλασσα.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο τουρισμός από το 2000 μέχρι και το 2012 έδειχνε ότι πιάνει το μέγιστο των άμεσων τουριστικών εσόδων, δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι από το 2013 αυτή η παγιωμένη επίδοση αυξάνεται και φθάνει κοντά στα 12 δισ., ενώ για το 2014 υπάρχουν προσδοκίες ότι θα είναι ακόμη υψηλότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.