Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Το σεξ, απειλή για τον προστάτη

Μια πρωτεΐνη από το παράσιτο τριχομονάδα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη επικίνδυνων καρκινικών κυττάρων

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2014 08:00 |
Το σεξ, απειλή για τον προστάτη

Μέχρι σήμερα οι γιατροί για να εκτιμήσουν εάν κάποιος είχε πολλές πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη ρωτούσαν εάν ο πατέρας ή ο παππούς του είχε παρουσιάσει τη νόσο. Τα επιστημονικά δεδομένα, δηλαδή, συνηγορούσαν ότι η κληρονομική προδιάθεση είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες. Τώρα, αμερικανοί ερευνητές διατείνονται πως και ο προστάτης, όπως και το 40% των καρκίνων, προκαλείται από τη σεξουαλική επαφή. Είναι δηλαδή σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ανέλυσαν κύτταρα από τον ανδρικό αδένα που έπασχε από καρκίνο. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν η έντονη παρουσία ενός παρασίτου...
 συνέχεια
...που ονομάζεται τριχομονάδα. Αυτό γεννιέται στα γυναικεία γεννητικά όργανα και μολύνει τον άνδρα κατά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Οταν η τριχομονάδα προσβάλλει τον άνδρα, απελευθερώνει μια πρωτεΐνη που προκαλεί φλεγμονή και αυξημένη ανάπτυξη προστατικών κυττάρων. Κάποια από αυτά τα κύτταρα όμως είναι κακοήθη και ίσως υπεύθυνα για την πρόκληση του καρκίνου.

Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, το 25% των ανδρών με καρκίνο του προστάτη είχε παράλληλα και λοίμωξη από τριχομονάδες. Στην πραγματικότητα, η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος, αλλά ότι η εν λόγω λοίμωξη μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα πρόκλησης καρκίνου. Επίσης στέλνει ένα μήνυμα σε όσους έχουν κολλήσει στο παρελθόν τριχομονάδες, επισημαίνοντάς τους να είναι πιο προσεκτικοί με τον προληπτικό έλεγχο.

Η λοίμωξη από κολπικές τριχομονάδες εκτιμάται ότι αφορά περίπου 275 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και θεωρείται η πιο συνηθισμένη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που δεν προκαλείται από ιό αλλά από παράσιτο.
Συχνά η γυναίκα ή ο άνδρας δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Οι άνδρες μπορεί να νιώθουν φαγούρα ή να έχουν ερεθισμό στα γεννητικά όργανά τους, αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση ή να έχουν εκκρίσεις υγρού υπόλευκου χρώματος. Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από κολπικές τριχομονάδες μπορεί να αισθάνονται φαγούρα στην περιοχή, δυσφορία κατά την ούρηση ή να έχουν επίσης κολπικές εκκρίσεις υπόλευκου χρώματος.

Οπως αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», «τα αποτελέσματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και αρκετοί είναι οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί ενδελεχώς». Αν και έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί καρκίνοι που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, θεωρείται ακόμη πρόωρο να ενταχθεί και ο καρκίνος του προστάτη σε αυτή την κατηγορία, επισημαίνουν.

Η δρ Πατρίσια Τζ. Τζόνσον, καθηγήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), και συνεργάτες είπαν ότι το κλειδί για την πρόκληση του καρκίνου είναι μία πρωτεΐνη που εκκρίνει το παράσιτο. Η πρωτεΐνη αυτή, η οποία λέγεται TvMIF, ενεργοποιεί κυτταρικούς μηχανισμούς που προκαλούν φλεγμονή και διεγείρουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των προστατικών κυττάρων.

Διαδεδομένη νόσος
Η τριχομονίαση, όπως λέγεται η μόλυνση από την τριχομονάδα, είναι από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους καθώς έχει προσβάλει περίπου 275 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

ΤΑ ΝΕΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.