Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟ… ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΦΡΑΣΗ «Η ΜΑΪΜΟΥ ΤΟΥ ΚΩΛΕΤΤΗ»

Ioannis Kolettis.JPG
Καμιά φορά τον ενοχλητικό, σε ελαφρύ βαθμό, τον αποκαλούμε "Μαϊμού του Κωλέττη"
Η ιστορία τής φράσης, λοιπόν, είναι η εξής:
Ένας φίλος του Κωλέττη του έφερε μία μαϊμού από το εξωτερικό. Ο Κωλέττης την αγαπούσε πολύ και αυτή του ανταπέδιδε την συμπάθεια. Τα θύματα της όμως ήταν οι επισκέπτες του  Ηπειρώτη. Τους έπαιρνε και έκρυβε τα γάντια, τα καπέλα, τα μπαστούνια. Κι έτσι έβλεπε κανείς το θέαμα στο σαλόνι του Κωλέττη, να τρέχουν να μαζεύουν τα πράγματα, όταν εμφανιζόταν η μαϊμού, που κυκλοφορούσε ελεύθερα σ' όλα τα διαμερίσματα.
Μια φορά, μάλιστα έκανε και ζημιά, βάζοντας μέσα σε καπέλο και σε παλτό, δύο αναμμένα τσιμπούκια.
Ερώτηση: γιατί ο Κωλέττης την άφηνε ελεύθερη? εε? γιατί?
Ποιός όμως ήταν ο Κωλέττης; ήταν Έλληνας πολιτικός την εποχή της Επανάστασης του 1821 αλλά,
ο Ευάγγελος Κοροβίνης στο γνωστό βιβλίο του "Η Νεοελληνική Φαυλοκρατία", εκδόσεις Αρμός, 5η έκδοση, (2008) - σελίδα 24…
τον χαρακτηρίζει με τα μελανότερα χρώματα, επειδή θεωρεί ότι ο Ιωάννης Κωλέττης εισήγαγε τη φαυλοκρατία στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεδομένου μάλιστα ότι υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πολιτικός, ο οποίος διαχειριζόμενος τα κοινά απέκτησε μεγάλη περιουσία (630.000 χιλιάδες δραχμές)
και …"Ο Κωλέττης μέχρι αργά το απόγευμα ασχολείτο με τη διεκπεραίωση ρουσφετιών πρώτα στην κατοικία του και μετά στην έδρα της κυβερνήσεως. Στη διάρκεια των υπηρεσιακών συσκέψεων που επακολουθούσαν συνήθως κοιμόταν, ενώ απουσίαζε συστηματικά από τις συνεδριάσεις της Βουλής".
Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης γράφει στα Απομνημονεύματά Κεφάλαιο 4ο σελίδα 137-138…
…σχετικά με απόπειρα δολοφονίας κατά του Οδυσσέα Ανδρούτσου το 1822 και άλλες ραδιουργίες κατά του Ανδρούτσου την ίδια περίοδο: "Σ' αυτά όλα έφταιγε ο Κωλέττης. Από τον Αλή Πασσά - ήταν γιατρός του Μουχτάρπασια - γνώριζε τον Δυσσέα τι νου είχε, ήταν ο καλύτερος απ' όλους τους άλλους στρατιωτικούς. Δεν μπορούσε να τον παίξη αυτόν ο Κωλέττης. Κι ήθελε να τον βγάλη από τη μέση και να κάμη τους δικούς του σκοπούς. Ο Κωλέττης είναι από τους Καλαρρύτες. Όταν χαλάστηκαν οι Καλαρρύτες από τους Τούρκους πέρασε από το Γώγο κι αλλουνούς αρχηγούς της δυτικής Ελλάδος και πήρε συστατικά εις την Κυβέρνησιν ότι γνωρίζαμε αυτόν και τον κάναμε αντιπρόσωπό μας. Οι Πελοποννήσιοι και οι άλλοι άμαθοι και άπραγοι στα πολιτικά, τότε αυτός, πανούργος, ενώθη με τους ξεκλησμένους ανθρώπους κι έπαιξε την πατρίδα όπως ήταν η όρεξή του. Μαθητής των Τούρκων και κατεξοχή του τυράγνου Αλήπασσα, τέτοια φώτα σαν εκείνου θα δώση εις την πατρίδα και τέτοια έργα να 'νεργήση. Όταν κιντυνεύη η πατρίς, αυτός κατατρέχει τους άξιους ανθρώπους, τους κατατρέχει αυτός και οι φίλοι του, οπούναι Αργειοπαγίτες."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.