Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

O Βασίλης Ράπανος στο τιμόνι της Alpha Bank...

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Β. ΡΑΠΑΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ι. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ

Ιστορική αλλαγή φρουράς στο τιμόνι της Alpha Bank


Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν στο τιμόνι της Alpha Bank από το 1996, ενώ τα τελευταία εννέα χρόνια είχε την ιδιότητα του εκτελεστικού προέδρου.Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν στο τιμόνι της Alpha Bank από το 1996, ενώ τα τελευταία εννέα χρόνια είχε την ιδιότητα του εκτελεστικού προέδρου.
Αλλαγή φρουράς στην Alpha Bank σηματοδότησε χθες η ιστορικής σημασίας αποχώρηση του Γιάννη Κωστόπουλου από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, θέση την οποία αναλαμβάνει ο κ. Βασίλης Ράπανος.
Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του σύγχρονου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποχωρεί από την Alpha Bank μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Οσον αφορά την υπόλοιπη διοίκηση, με την οποία ο κ. Κωστόπουλος συνεργάστηκε στενά πολλά χρόνια, χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του ισχυρού άνδρα της Alpha.
Η τραπεζική δραστηριότητα της οικογένειας Κωστόπουλου ξεκίνησε το 1879. Ο κ. Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και σπούδασε ναυπηγός στο King's College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963 και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της τράπεζας από το 1973 και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ενώ από τις 23/2/2005 ήταν εκτελεστικός πρόεδρος.
Η Alpha Bank έχει μία ιστορία που ξεπερνά τα 130 χρόνια παρουσίας. Η τραπεζική δραστηριότητα της οικογένειας ξεκίνησε από τον Εμπορικό Οίκο Ι. Φ. Κωστόπουλου, που ιδρύθηκε το 1879 στην Καλαμάτα. Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης.
Το Δ.Σ. της Alpha Bank εξέλεξε χθες...
 συνέχεια
...τον κ. Βασίλη Ράπανο στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου. Ο κ. Β. Ράπανος έχει πτυχίο Master στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά (1982). Ως γνωστόν διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι καθηγητής πανεπιστημίου και έχει διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΤΕ και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στις 21 Ιουνίου του 2012, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς τον όρισε υπουργό Οικονομικών, θέση την οποία τελικά δεν αποδέχθηκε εξαιτίας προσωπικών λόγων.
Χθες, από το Δ.Σ. της Alpha Bank εξελέγησαν, επίσης, για το υπόλοιπο της θητείας του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ο Shahzad Shahbaz σε αντικατάσταση του Αθανασίου Μ. Βερέμη, ο Ευθύμιος Βιδάλης σε αντικατάσταση του Παύλου Γ. Καρακώστα και ο Ibrahim S. Dabdoub σε αντικατάσταση του Γεωργίου Ε. Αγουρίδη.
Ζημίες 94 εκατ. η Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο
Ζημίες οι οποίες ανέρχονται σε 94,1 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Alpha Bank στο α΄ τρίμηνο. Η τράπεζα εμφανίζει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 44% σε ετήσια βάση (471,3 εκατ. ευρώ) ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους των καταθέσεων και της χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες.
Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων (προσαρμοσμένο για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) ανήλθε σε 249,9 εκατ. ευρώ, έναντι 72,3 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2013.
Τα λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων, μειώθηκαν κατά 5,7% ετησίως, σε 329,6 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα (προσαρμοσμένος για τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, εξόδων συγχωνεύσεως και εκτάκτων εξόδων) μειώνεται σε 57% από 83% το α΄ τρίμηνο του 2013.
Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 395 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2014 έναντι 449 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2013. Το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον όμιλο διαμορφώθηκε σε 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2014 και ενίσχυσε τον δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων σε 56% ή κατά 200 μονάδες βάσεως.
Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας διαμορφώνεται με βάση τον δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ στο 15,6%, προσαρμοσμένος για την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητας του ελληνικού δημοσίου.
Η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) μηδενίσθηκε τον Μάιο του 2014. Η συνολική χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθε σε 15,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2014.
Τα υπόλοιπα των καταθέσεων της τράπεζας μειώθηκαν κατά 0,6 δισ. ευρώ το 2014 κυρίως στην Ελλάδα και διαμορφώθηκαν σε 41,8 δισ. ευρώ. Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 116%.
Σημειώθηκε αύξηση των καθυστερήσεων κατά 228 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο και ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 33,3%. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Π. Μαντζούνης, «τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2014 επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της χρηματοοικονομικής επιδόσεως της τράπεζας. Στο επίκεντρο της τράπεζας είναι πια η τρέχουσα πανευρωπαϊκή διαγνωστική μελέτη της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.