Κυριακή 11 Μαΐου 2014

REAL MEN KNOW HOW TO USE AN IRON with Sean Penn (featuring Gerard Butler)


Ενα από τα βίντεο της εκστρατείας #RealMenDontBuyGirls για τα κορίτσια της Νιγηρίας.
EΥΑ ΤΟΜΑΡΑ
 Είθισται όταν ένα γεγονός - και μάλιστα τραγικό-  συμβαίνει σε μια "ξένη" χώρα, η κοινή γνώμη διεθνώς να κλονίζεται άμεσα. Ωστόσο, σε σύντομο διάστημα η ενδεχόμενη αντίδραση -δυστυχώς - ξεφουσκώνει είτε λόγω αποδοχής και συμβιβασμού, είτε λόγω αδιαφορίας.

Το αντίθετο, τουλάχιστον χρονικά, συνέβη όταν πριν τρεις εβδομάδες ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση της Μπόκο Χαράμ, της οποίας το όνομα σημαίνει «Η δυτική εκπαίδευση είναι ακάθαρτη», απήγαγε 300 κορίτσια από σχολείο στο Τσιμπόκ της Νιγηρίας.

Κάποιες μαθήτριες, σύμφωνα με πληροφορίες κατάφεραν να δραπετεύσουν, αλλά πάνω από 200 κοπέλες παραμένουν στα χέρια των ένοπλων ισλαμιστών. Η είδηση έγινε άμεσα γνωστή, ωστόσο έμοιαζε σαν να μην αφορούσε σχεδόν κανέναν.

Σταδιακά η αρπαγή των κοριτσιών της Νιγηρίας...


συνέχεια
... άρχισε να τοποθετείται στο επίκεντρο της προσοχής, όπως έπρεπε εξαρχής άλλωστε. Γάλλοι εμπειρογνώμονες προσφέρονται να συμμετέχουν στις έρευνες, ενώ ο στρατός της χώρας στέλνει μεραρχίες προς αναζήτηση των άτυχων κοριτσιών.
Τα social media στην εκστρατεία

Μεγάλο ρόλο στην κινητοποίηση, αλλά και στην ευαισθητοποίηση παγκόσμιας εμβέλειας διαδραμάτισαν οι επείγουσες εκκλήσεις βοήθειας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο γενικότερα.

"Οι προσευχές μας είναι με τα κορίτσια από τη Νιγηρία που λείπουν και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να # BringBackOurGirls», έγραψε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα και κοινοποίησε στο Twitter μια φωτογραφία της με το hashtag της εκστρατείας, η οποία αναδημοσιεύτηκε πάνω από 48.000 φορές.

"Αυτό που συνέβη στη Νιγηρία δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μία ιστορία που επαναλαμβάνεται καθημερινά καθώς κορίτσια σε όλο τον κόσμο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να διεκδικήσουν τις φιλοδοξίες τους", δήλωσε σήμερα η κ.Ομπάμα.

Το "Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας" στο Facebook, μάζεψε πάνω από 94.000 υποστηρικτές.

Η Ify Eluez, ένα κορίτσι από την Νιγηρία ξεκίνησε μια αναφορά στο Change.org, στην οποία καλεί παγκόσμιους ηγέτες να εμπλακούν και να βοηθήσουν τα άτυχα κορίτσια να γυρίσουν σπίτια τους. "Ξέρω τις οικογένειες και μπορώ να δω τον πόνο τους, την αγωνία τους", δήλωσε η Eluez. Η εκστρατεία της νεαρής Νιγηριανής συγκέντρωσε πάνω από 706.000 υπογραφές.
#RealMenDontBuyGirls
Μετά την ανακοίνωση από τον αρχηγό της οργάνωσης πως τα νεαρά κορίτσια θα πουληθούν σε σκλαβοπάζαρα, μια ακόμα πρωτοβουλία έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο με στόχο να καταδειχθούν οι καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και να ενθαρρυνθούν οι προσπάθειες υποστήριξης των εκστρατειών.

Το #RealMenDontBuyGirls  (Οι πραγματικοί άντρες δεν αγοράζουν κορίτσια) αναβιώνει, καθώς δεν πρόκειται για μια καινούργια εκστρατεία.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια από το φιλανθρωπικό ίδρυμα των Αστον Κούτσερ και Ντέμι Μουρ με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για το φαινόμενο της παιδικής πορνείας. Η επικαιροποίηση της εκστρατείας είναι ενδεικτική της παγκόσμιας κινητοποίησης με αφορμή τα απαχθέντα κορίτσια της Νιγηρίας.

Ηχηρά ονόματα του Χόλυγουντ, όπως οι Σον Πεν, Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζέιμι Φοξ, Τζάστιν Τιμπερλέικ, Εύα Λονγκόρια και Τζέσικα Μπιλ με όπλο τους τα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να μεταφέρουν ένα μήνυμα. Να μας θυμίσουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται εκατομμύρια άνθρωποι αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και μια "ακάθαρτη εκπαίδευση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.