Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Δήμος Αθηναίων: Ένα αληθινό success story

Παραπολιτική

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Αθηναίων την 1η Ιανουαρίου 2011 ήταν τραγική. Οι σπατάλες των προηγούμενων ετών, ο αλόγιστος δανεισμός από το εσωτερικό και το εξωτερικό, η “μαύρη τρύπα” των χρηματοδοτήσεων σε δημοτικές ανώνυμες επιχειρήσεις, ιδίως εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης, είχαν φέρει το Δήμο Αθηναίων στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Μέσα σε 3 μόλις χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς να συνάψει κανένα νέο δάνειο, πέτυχε την αναχρηματοδότηση του ληξιπροθέσμου δανείου της Αγροτικής Τράπεζας
με ευνοϊκότερους για το Δήμο όρους και μειωμένο επιτόκιο, με αποτέλεσμα να μειωθεί το χρέος του Δήμου σε πιστωτικά ιδρύματα κατά 35 εκατομμύρια ευρώ (15%). Επίσης, στην τριετία 2011 - 2013, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού μειώθηκαν λόγω μνημονίου κατά 180 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009. Όμως, και οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι μειώθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 216 εκατομμύρια ευρώ, παρά τα επιπλέον κόστη των νέων αρμοδιοτήτων που κλήθηκαν να αναλάβουν οι δήμοι λόγω «Καλλικράτη».

Ο Δήμος Αθηναίων κατάφερε, από το πρώτο έτος της νέας δημοτικής αρχής, να μετατρέψει το έλλειμμα των 46,8 εκατομμυρίων ευρώ σε πλεόνασμα 7,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2012, το οποίο αυξήθηκε στα 12,5 εκατομμύρια το 2012. Το 2013 για τρίτη συνεχή φορά εμφάνισε πλεόνασμα περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, και μάλιστα εν μέσω της δεινότερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα.


*Tο παραπάνω κείμενο δημοσίευσε ο Γιώργος Καμίνης στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.