Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Με το «βλέμμα» του 18 Άνω


Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω- Ψ.Ν.Α με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων στις οποίες πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι.
Το φωτογραφικό εργαστήριο του 18 Άνω θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, στις 18:00, τα εγκαίνια της Έκθεσης «Βλέμμα» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου. Η έκθεση έχει δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα με τίτλο «γκρι» αποτελείται από...

 συνέχεια
... αυτοπορτρέτα, φωτογραφημένα σε κλειστό χώρο. Mέλη της ομάδας φωτογραφίζονται μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού της «ταυτότητας». Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «οικείο». Πρόκειται για μια ατομική προσπάθεια των μελών με στόχο την ανάδειξη της «ταυτότητας» μέσα από το προσωπικό ύφος.
Οι φωτογράφοι του 18 Άνω επικοινωνούν με τους θεατές χωρίς καμιά διαμεσολάβηση, χρησιμοποιώντας μόνο τη «γλώσσα της φωτογραφίας», μια μεταφορική γλώσσα, που «αφηγείται». Μέσα από αυτή την αφήγηση κάθε φωτογραφία αναπαριστά την κίνηση και την αλλαγή στο πέρασμα του χρόνου, δίνοντας στο θεατή την αίσθηση της διάρκειας, της συνέχειας του χρόνου. Γιατί αυτό που επιστρατεύει είναι η φαντασία.
Η φωτογραφία αναπαριστά την κίνηση, μας «αφηγείται» την κίνηση, ενεργοποιώντας την ικανότητά μας, να την φαντασθούμε. Η φωτογραφία «αφηγείται» πράγματα που διηθήθηκαν από τη συλλογική μνήμη, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή σε σελίδες της προσωπικής ιστορίας των ίδιων των φωτογράφων. Ξεκινώντας από πολύ μακρυά, οι καλλιτέχνες – φωτογράφοι του 18 Άνω, από τον αφιλόξενο τόπο του κοινωνικού αποκλεισμού, πλάνητες, μοναχικοί και ανέστιοι τότε, φτάνουν στο 18 Άνω τώρα και εντάσσονται στη συλλογικότητα του φωτογραφικού εργαστηρίου.
Από εδώ αρχίζουν μια καινούργια περιπλάνηση με την γλώσσα της Τέχνης για να ανακαλύψουν με τη βοήθεια της χειραφετημένης επιθυμίας τους και της ομάδας τους το χώρο της πόλης τους, φιλόξενο πλέον για τον ψυχισμό τους, στο πλαίσιο των διαρκών αλλαγών που πραγματοποιούν στον εαυτό τους όσο προχωρεί η διαδικασία της απεξάρτησής τους. Επιλέγουν τώρα μια άλλη γεωγραφία. Όχι αυτήν της απελπισίας και του θανάτου, αλλά της ελπίδας και της ζωής, της Τέχνης και της Επανάστασης.
Τη Πέμπτη 26 Ιουνίου, στις 19.00, η Μουσική και Θεατρική Ομάδα του 18 Άνω σε συνεργασία με τους Quilombo, τη γνωστή ομάδα κρουστών, και τους Mode Plagal θα παρουσιάσουν μια δυνατή ψυχαγωγική βραδιά στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Παράλληλα όσοι προσέλθουν στη συναυλία θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στην έκθεση Κοσμήματος, Κεραμικής & Βιβλιοδεσίας με έργα από τις Ομάδες της Επανένταξης.
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι στις 18.30, η μεσόφωνος Κλεονίκη Δεμίρη με το μαέστρο κιθαριστή Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη θα ανοίξουν με τη μουσική παράσταση «κι’ έχω την αγάπη πρύμα» τη διημερίδα με θέμα «Η Απεξάρτηση σε Δημόσιο Πλαίσιο: Κλινική και  Θεωρία στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ». Οι εργασίες της διημερίδας θα συνεχιστούν και το Σάββατο 28 Ιουνίου (10.00 – 18.00) όπου θεραπευτές της Μονάδας θα θέσουν κλινικούς και θεωρητικούς προβληματισμούς μέσα από την πολύχρονη κλινική εμπειρία μας.
 tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.