Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Υπέρ της δραχμής αρθρογραφούσε το 2011...


... ο νέος σύμβουλος Οικονομικών...
Αμηχανία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση δύο παλαιότερα άρθρα του νέου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλου Στεφανάδη στα οποία κάθε άλλο παρά απέκλειε τη συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή ως αντίδοτο στην...
ύφεση.


Την Τετάρτη ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, με δήλωσή του, αναφέρει ότι στα εν λόγω άρθρα «εξηγούσα ότι θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να ακολουθήσει την πορεία της εσωτερικής υποτίμησης, που τελικά ακολούθησε». «Ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το ευρώ», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «συμφωνώ με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συντάσσομαι απόλυτα με τις επιλογές της κυβέρνησης».

Τα επίμαχα άρθρα του 2011

Στο πρώτο του άρθρο στην Καθημερινή με ημερομηνία 13/11/2011 και τίτλο «Για μια λιγότερο επώδυνη εσωτερική υποτίμηση» ο Χρ. Στεφανάδης αναφέρει:
«Δεχόμενοι ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την Ελλάδα, η εσωτερική υποτίμηση (σ.σ. εντός Ευρωζώνης) παρουσιάζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ως η λιγότερο κακή λύση. Όμως, η εσωτερική υποτίμηση αποτελεί... 
συνέχεια
... μία εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι ότι οι εγχώριοι μισθοί και τιμές δεν πέφτουν συγχρόνως, αλλά οι τιμές μπορεί να πέσουν αρκετά αργότερα από τους μισθούς. Αυτό δημιουργεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Επίσης, μία εσωτερική υποτίμηση θέλει πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ο αργός ρυθμός της διαδικασίας προσωρινά οδηγεί σε πολύ υψηλή ανεργία και αναγκαστική μετανάστευση. Μία νομισματική υποτίμηση (σ.σ. εκτός Ευρωζώνης), από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως λιγότερο επώδυνη επειδή φέρνει την ταυτόχρονη πτώση των εγχώριων μισθών και τιμών. Όμως, τότε η Ελλάδα θα έχανε τα πιθανά μακροχρόνια οφέλη από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη».

Στο ίδιο άρθρο, επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης ότι τότε κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δεν έκαναν τίποτα για να καταστήσουν λιγότερο επώδυνη την εσωτερική υποτίμηση, κατέληγε: «Αν η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν καταφέρουν να καταστήσουν την εσωτερική υποτίμηση λιγότερο επώδυνη, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μπορεί να μετατραπεί σε ένα άσχημο εφιάλτη. Και τότε όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά».
Έναν μήνα αργότερα (18/12/2011), σε άλλο άρθρο στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο «Δομικές αλλαγές και οι αυταπάτες της ανάπτυξης», εμφανίζεται πιο ανοικτός στην προοπτική της συντεταγμένης επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ως αντίδοτο της βαθιάς ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος. Σημειώνοντας ότι η λύση της δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής - δηλαδή η αύξηση των δημόσιων δαπανών- για την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης είναι ανέφικτη λόγω Μνημονίου, διατύπωνε την άποψη: «Θα είναι προτιμότερο αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία γρήγορη και αποτελεσματική εσωτερική υποτίμηση εντός της Ευρωζώνης. Αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημι-πειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (και εδώ ισχύει το «Γνώθι Σαυτόν»), θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή»

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.