Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ο Γκίκας θα φυλάει τις Θερμοπύλες μέχρι τις πρόωρες εκλογές

Tvxs ανάλυση

07:57 | 11 Ιουν. 2014
Όχι μόνο δεν αλλάζει τίποτα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις  τόσο του απερχόμενου Γιάννη Στουρνάρα όσο και του νέου «τσάρου» της οικονομίας Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά έρχονται και νέα μέτρα: η «καθυστερημένη» έκθεση του ΔΝΤ που επιτέλους δόθηκε στην δημοσιότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης τοποθετήθηκε στο υπ. Οικονομικών για να «φυλάει τις Θερμοπύλες» - όπως ενημέρωσε κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής ο προκάτοχός του Γιάννης Στουρνάρας. Και οι Θερμοπύλες σύμφωνα με τον νέο υπουργό είναι σαφείς:  «θα διαφυλάξει ό,τι έχει επιτευχθεί» και κυρίως «δεν θα αλλάξει φιλοσοφία».
Λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς...
 συνέχεια
...είχε επαναλάβει ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι πάντα η έξοδος από την κρίση και το τέλος των μνημονίων, που θα επιτευχθεί με διαρθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη». Ο εταίρος του στην κυβέρνηση Ευάγγελος Βενιζέλος συνηγόρησε ότι «όσοι περιμένουν νέο μνημόνιο θα απογοητευτούν πολύ» και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα».
Ενώ ο νέος υπ. Οικονομικών ευχόταν  το εισόδημα του πολίτη «να αρχίσει να βελτιώνεται» και έκανε παραινέσεις προς τις τράπεζες να απελευθερώσουν ρευστό προς τις επιχειρήσεις, η έκθεση του ΔΝΤ, την οποία είχε καθυστερήσει ο Στουρνάρας, τρέχοντας υπό συνθήκες παρανομίας στο Παρίσι, έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της τετραετίας 2014 -2017, πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους  7,7 δισ. ευρώ. Μόνο για το 2015 , σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει δημοσιονομικό 2 δισ. ευρώ  που θα πρέπει να αποφασιστούν από την Βουλή το φετινό φθινόπωρο  με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.
Η έκθεση συνιστά επίσης νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, άρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και νέο νόμο που να διασφαλίζει το lock out, το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία. Στην επιστολή που υπογράφουν Σαμαράς-Στουρνάρας-Προβόπουλος και συνοδεύει την έκθεση,οι τρεις Έλληνες αξιωματούχοι  δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την επίτευξη των στόχων(του ΔΝΤ, εννοείται). Και επειδή τέτοια μέτρα είναι δύσκολο να περάσουν από την σημερινή Βουλή, ο Γκίκας και όσοι από τους 300 βουλευτές τον υποστηρίξουνε θα φυλάνε πιθανότατα τις Θερμοπύλες για λίγους μήνες ακόμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.