Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Επιστροφή υψηλού συμβολισμού

Στην Ελλάδα επιστρέφουν οι 10.600 αρχαιότητες, που ανασκάφηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα και μεταφέρθηκαν στη Γερμανία από τον Ιούνιο ώς τον Δεκέμβριο του 1941
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
AΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Στην Ελλάδα επιστρέφουν χιλιάδες θραύσματα αγγείων, λίθινα αντικείμενα, οστεολογικό υλικό και άλλα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Γερμανία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίσημη τελετή επιστροφής των 10.600 αρχαιοτήτων, που ανασκάφηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 1941, πραγματοποιήθηκε προχθές στο Pfahlbau Museum, στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι τόσο της ελληνικής όσο και της γερμανικής πλευράς, υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας για τον επαναπατρισμό των παρανόμως εξαχθέντων αρχαιοτήτων. Παράλληλα, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη - Ανδρεαδάκη, τόνισε πως η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για την καταγραφή των πολιτιστικών αγαθών, που κλάπηκαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στη διάρκεια της Κατοχής, έτσι ώστε να ζητηθεί η επιστροφή τους.

Σε χαιρετισμό του, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς και τις μακρές κοινές πνευματικές πορείες των δύο χωρών, απευθύνοντας έκκληση για την αποκατάσταση της ακεραιότητας των μνημείων και την επανένωση των πολιτιστικών αγαθών. Οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τεκμηρίωση και στη συνέχεια στις χωρικά αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.