Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ο Αντώναρος, ο Σόιμπλε και ο (κακός) "οιωνός" ...




 Κάνοντας  ακριβή μετάφραση των όσων είπε ο Σόιμπλε, ο Αντώναρος εμφανίζεται απαισιόδοξος  για το...
μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ερμηνεύοντας τα λεγόμενα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ως "οιωνό" συνέχισης της λιτότητας και επαναφοράς του "Grexit" στη συζήτηση.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Ευάγγελος Αντώναρος στο Facebook:

Σε ακριβη μετάφραση από τα γερμανικά ο Σόιμπλε είπε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει μέσα από την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αν η χώρα θέλει να μεινει στο χώρο του ευρώ.» Επίσης ο Σόιμπλε είπε ότι είναι πιθανόν να χρειασθεί η Ελλάδα νέα οικονομική βοήθεια που – επι λέξει – δεν θα ξεπερνά το »μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ». Και ότι για να πάρει αυτή τη βοήθεια αναγκαία προυποθεση είναι να εφαρμόσει τους όρους της τρόικας..

Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι προκλητικές, απαράδεκτες, εκτός τόπου και χρόνου και οτιδήποτε άλλο έκριναν ότι ήθελαν να πούν διάφοροι επαιοντες και μη. Οι κρίσεις αυτές, όσο σωστές η λαθεμένες κι αν είναι, είναι για εσωτερική κατανάλωση. Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει γιατι τώρα και – κυρίως -- με ποια στόχευση -- έκανε ο Σόιμπλε αυτές τις δηλώσεις.

Τρείς επισήμάνσεις:

1.Είναι η πρώτη φορά, μετα από αρκετό καιρό, που... 
συνέχεια
...από επίσημα γερμανικά χείλη διατυπώνεται το ενδεχόμενο του Grexit,δηλαδή της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

2. Γίνεται σαφές ότι η τρόικα θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα και να θέτει το πλαίσιο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αλλα και να παρακολουθεί στενά τι γινεται. Δηλαδή ο ρόλος της δεν τελειώνει εδώ.

3. Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι οι επισημάνσεις αυτές γίνονται από τον Σόιμπλε λίγες μόλις μέρες μετά τίς εκλογές και εν όψει του επερχόμενου ανασχηματισμού.

Για όποιον ξέρει καλά γερμανικά, είναι εύκολο να αποκρυπτογραφήσει ανάμεσα στις γραμμές καί κάτι άλλο: Ότι ο Σόιμπλε απευθύνεται στην ουσία απευθείας στην ελληνική πολιτική ηγεσία (κατά κύριο λόγο βεβαίως στη κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολιτευση) και τους λέει ξεκάθαρα: «Μη διανοηθείτε να αλλάξετε γραμμή. Δεν θα το δεχθούμε.»

Αυτός είναι φαντάζομαι και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση παίρνει προφανώς πολύ σοβαρά αυτές τις τοποθετήσεις και απαντά—και μάλιστα με γραπτή δήλωση – σε μια δημοσιογραφική συνέντευξη. Πρόκειται για μια προσπάθεια να αντικρούσει η κυβέρνηση όσα διατυπώνει ο Σόιμπλε. Αποδέκτης της ανακοίνωσης είναι φυσικά οι ‘Ελληνες πολιτες που έχουν ακούσει άλλα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.

Είναι γνωστό όμως ότι τα κείμενα αυτά διαβάζονται φυσικά μ εμεγάλη προσοχή και στο Βερολίνο.. Και γι αυτό δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν στο προσεχές διάστημα – όχι αναγκαστικά αύριο η μεθαύριο – υπήρχε μια γερμανική απάντηση σ αυτή τη κυβερνητική ανακοίνωση. Με ποιό στόχο; Μα για να γίνει ακόμη πιο σαφές (αν δεν έγινε ήδη) αυτό πού εγώ – δυστυχώς – φοβάμαι. Ότι οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ρούπι πίσω στη πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν στην ευρωζώνη – και φυσικά και στην Ελλάδα. Με ο,τι σημαίνει αυτό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.