Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ο σοσιαλιστής Ανδρ. Λοβέρδος

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
Το πιάσαμε το υπονοούμενο: ο κύριος Ανδρέας Λοβέρδος είναι προοδευτικός. Είναι το ζωντανό πρόσημο που με αγωνία αναζητούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Προσδίδει στη συγκυβέρνηση, με τρόπο διακριτό, σοσιαλιστική χάρη... Πώς το πετυχαίνει αυτό; Με το που ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας, σχεδόν πριν ορκιστεί, ήρθε σε ρήξη με τον «φιλελεύθερο» Κυριάκο Μητσοτάκη, υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς αρνείται την απόλυση 330 υπαλλήλων τουυπουργείου του, όπως έχει ήδη αποφασισθεί. Συγκεκριμένα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε από τους 1.036 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν οι 550 και να απολυθούν οι υπόλοιποι. Η μάχη του σοσιαλιστή υπουργού δίνεται για να σωθούν τουλάχιστον 880 υπάλληλοι. Το εύλογο ερώτημα γιατί θυμήθηκε τώρα το ΠΑΣΟΚ ότι διαφωνεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση φαντάζομαι ότι θα μείνει αιωνίως αναπάντητο.

Η κυβέρνηση μεταθέτει για λίγο την απόφαση καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία, ενώ φρόντισε να διαμηνύσει ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός, του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οποια κι αν είναι πάντως η εξέλιξη, στο τέλος θα κερδίσει ο Λοβέρδος. Αν υποχωρήσει, έστω λίγο, η κυβέρνηση, αν πετύχει το παζάρι, ο αριστερός υπουργός θα έχει σώσει θέσεις εργασίας. Αν πάλι επιστρατευτεί μια οργισμένη αντίδραση της τρόικας και ηττηθεί, θα έχει δώσει τη μάχη, θα έχει κάνει ό,τι περισσότερο μπορούσε...

Πάντα άλλωστε κερδίζει ο Ανδρ. Λοβέρδος. Και όταν ψήφιζε τα Μνημόνια και όταν καταψήφιζε τα προαπαιτούμενα και τους προϋπολογισμούς, και όταν ήταν υπουργός και όταν δεν ήταν, και όταν ήταν ΠΑΣΟΚ και όταν επεδίωξε τη διαγραφή του, και όταν έγινε αρχηγός ενός απίθανου κόμματος και όταν ως... αρχηγός διαπραγματεύτηκε με τον Κουβέλη και κατέληξε στην ΕΛΙΑ και από εκεί στην κυβέρνηση, η οποία μόλις είχε λάβει το... μήνυμα. Ο Ανδρ. Λοβέρδος είναι η πράσινη εκδοχή των σκληρών δεξιών, που υιοθέτησε στον τελευταίο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός. Είναι μέρος του ιδίου σχεδίου, αντιμετώπισης της απόγνωσης των συντηρητικών ψηφοφόρων: καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, φτηνά κόλπα επικοινωνίας, παραπλάνηση. Δεν έχω αντιληφθεί να διαθέτει, ο κ. υπουργός, κάποια συγκεκριμένη ιδέα για την ανάκαμψη της χώρας. Αντιθέτως, κάνει θαύματα όταν πρόκειται για την πολιτική του επιβίωση.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.