Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

«Hρωι(νι)κές» ιστορίες, «Eυϋπόληπτοι» πολίτες καί «πράσινοι ίπποι»...

Οι φυτείες τής παπαρούνας...
"...Μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι χρήστες με κύρια ουσία την ηρωίνη ξεπερνούσαν τις 20.000 άτομα. Οι ενδείξεις, από εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός έχει αυξηθεί".

"...Δεν ζούμε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο, αλίμονο αν απορούμε με αποκαλύψεις που δηλώνουν ότι η ταξική σύνθεση του εγκλήματος είναι εξαιρετικά ευρεία και χαίρει, διεθνώς, υψηλής προστασίας".

"...Στην ελληνική δημόσια σφαίρα, ένας εγγράμματος, σκληρά εργαζόμενος, εκτός κυκλωμάτων και χωρίς σοβαρά περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και με περγαμηνές στο βιογραφικό του, είχε χαμηλή αποδοχή. Με την υπόθεση της ηρωίνης θίγεται ένα σοβαρό ταμπού της ελληνικής κοινωνίας: ο επιτυχημένος επιχειρηματίας μπορεί και να μην είναι καθόλου ευυπόληπτος".
Σημείωση Νέας Μυκόνου : τά αποσπάσματα είναι από τό κατωτέρω άρθρο τής ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                             Τοξικοί κόσμοι
                                                      

Μαρία ΚατσουνάκηΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ 
25.06.2014
 Αύριο (26/6) είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ο «εορτασμός» στην Ελλάδα συμπίπτει με την πολύκροτη υπόθεση αποκάλυψης μαφίας που επρόκειτο να διακινήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη 2,1 τόνους ηρωίνης. Ελληνες, ένας εφοπλιστής, ένας επιχειρηματίας και οι συνεργάτες τους, εμφανίζονται ανάμεσα στους εμπλεκομένους.

Το θέμα προσφέρεται για πολλαπλό σχολιασμό. Μία πλευρά εξάντλησε ο Πάσχος Μανδραβέλης στην κυριακάτικη έκδοση, γράφοντας για τον «παραλογισμό του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τον τρόπο που οι δικαστικές αρχές τον εφαρμόζουν». Και τα πρόσωπα και τα ονόματα των διακινητών προστατεύονται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις και οι στοιχειώδεις κανόνες προφύλαξης από τον διασυρμό ουδόλως λαμβάνονται υπόψη.

Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης αφορά τη διατυπωμένη άποψη (δημοσιεύτηκε χθες σε κύριο άρθρο ηλεκτρονικής έκδοσης) πως ο σκοτεινός κόσμος των ναρκωτικών, είτε πρόκειται για χρήστες είτε για εμπόρους, αφορά κυρίως το περιθώριο και όχι την υψηλή κοινωνία. «Περιθώριο» είναι τα θύματα ενός ασύλληπτου τζίρου δισεκατομμυρίων, διεθνώς, στον οποίο συμμετέχουν και καθ’ όλα «ευυπόληπτοι» πολίτες. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδική πληροφόρηση. Και μόνο... τηλεοπτικά επεισόδια του «CSI» να έχει παρακολουθήσει, αντιλαμβάνεται πώς και από ποιους στήνονται αυτές οι επιχειρήσεις. Δεν ζούμε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο, αλίμονο αν απορούμε με αποκαλύψεις που δηλώνουν ότι η ταξική σύνθεση του εγκλήματος είναι εξαιρετικά ευρεία και χαίρει, διεθνώς, υψηλής προστασίας.

Μία τρίτη ανάγνωση της ιστορίας...

συνέχεια
...μάς φέρνει αντιμέτωπους με τη λέξη «ευυπόληπτος» και πώς στην ελληνική πραγματικότητα είναι στενά συνδεδεμένη με τον πλούτο. Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση και να αρχίσουν να διασύρονται πολίτες «υπεράνω πάσης υποψίας», σπάνια το επίθετο αυτό συνόδευε πνευματικές προσωπικότητες, ανθρώπους που αντλούσαν το κύρος τους από την ενασχόλησή τους με τα γράμματα και τις τέχνες. Στο χρηματιστήριο της ελληνικής κοινής γνώμης μέτραγε πάντα ο «φραγκάτος». Εκείνος που διά του χρήματος εξασφάλιζε γνωριμίες και διήγε βίον ευκολότερο των υπολοίπων θνητών. Στην ελληνική δημόσια σφαίρα, ένας εγγράμματος, σκληρά εργαζόμενος, εκτός κυκλωμάτων και χωρίς σοβαρά περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και με περγαμηνές στο βιογραφικό του, είχε χαμηλή αποδοχή. Με την υπόθεση της ηρωίνης θίγεται ένα σοβαρό ταμπού της ελληνικής κοινωνίας: ο επιτυχημένος επιχειρηματίας μπορεί και να μην είναι καθόλου ευυπόληπτος.

Στον επίλογο του σχολίου, ένας άλλος κόσμος. Ο αριθμός των χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο υπερβαίνει τα 200 εκατ. Μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι χρήστες με κύρια ουσία την ηρωίνη ξεπερνούσαν τις 20.000 άτομα. Οι ενδείξεις, από εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός έχει αυξηθεί. Επιπλέον, επιδεινώνεται η κατάσταση των χρηστών λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε πρόσφατο απολογισμό των δραστηριοτήτων του, το ΚΕΘΕΑ επισήμανε τα εντονότερα προβλήματα (όπως την αστεγία) και τον μεγαλύτερο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Η απόσταση από το καρτέλ στον χρήστη δεν μπορεί να μετρηθεί. Γιατί η δυστυχία και η αυτοκαταστροφή, η εκμετάλλευση της ανθρώπινης αδυναμίας, η ασθένεια, γεννιούνται, αιώνες τώρα, μέσα στην κοινωνία. Το κακό είναι αλληλοτροφοδοτούμενο. Οσο διογκώνεται τόσο θα πρέπει να βρίσκει απέναντί του ένα ισχυρό κράτος δικαίου. Αντίδοτο στη διαφθορά αλλά και στην ψυχική καταρράκωση.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.